Autonieuws

Moto Morini pakt uit met X-Cape 1200 en Milano

november 8, 2023

De Moto Morini X-Cape 1200 en de Moto Morini Milano hebben beide de nieuwe tweecilinder V-motor met de illustere naam Corsa Corta. Die naam ken je misschien nog van de Moto Morini Corsaro 1200 uit 2005. Toen het merk nog volledig in Italiaanse handen was. De nieuwe Chinese eigenaar van Moto Morini heeft Corsa Corta van stal gehaald maar dan wel gekoppeld aan een volledig nieuw motorblok dat in Italië is ontwikkeld.

Moto Morini Milano

De Milano is een naked met een styling die liefhebbers van motorfietsen met klassieke, maar toch moderne lijnen moet aanspreken. Het aluminium/stalen buizenframe speelt een hoofdrol in de vormgeving. De achterbrug is van aluminium en draagt bij aan het vrij lage gewicht van de motor van 210 kg. De remmen zijn van Brembo. De 17-inch wielen passen bij de compacte uitstraling van deze naked, die ook een lage zithoogte biedt van 800 mm.

Verlichte bedieningselementen

De Moto Morini Milano heeft een 5-inch TFT-kleurenscherm, dat je kunt bedienen via verlichte bedieningselementen op het stuur. Met het geïntegreerde Bluetooth-communicatiesysteem kun je tegelijkertijd een telefoon en twee headset-apparaten bedienen. Verder kun je kiezen uit vier verschillende rijmodi.

Moto Morini X-Cape 1200

Het nieuwe elektronische motormanagement is gericht op een robuuste koppelcurve. De krachtbron van exact 1.187cc is goed voor 91 kW (125 pk). Dat levert dit blok ook in de X-Cape 1200, de nieuwe allroader. Die is behoorlijk compleet uitgerust met zaken als cruise control, schakelhulp, tractiecontrole en dodehoekradar. Ook bij deze X-Cape kun je kiezen uit vier rijmodi.

Hoge ruit en brede kuip

De hoge ruit en brede kuip bieden de nodige bescherming tegen weer en wind. Verder valt het ontwerp op door een vrij rechtopstaand front, zoals je dat ook ziet bij de wedstrijdmachines die bijvoorbeeld in de Dakar Rally worden gebruikt. Dat oogt wel stoer en groots. Groot is de X-Cape 1200 ook, of beter gezegd hoog. De zithoogte is 860 mm.

Spaakwielen

Het Trellis-buizenframe omsluit de motor. Spaakwielen (voor 19-inch en achter 17-inch) zijn standaard en dat geldt eveneens voor de bandenspanningssensoren. Ook bij deze machine zie je Brembo-remmen met monoblock-remklauwen en 280 mm schijven. De X-Cape 1200 heeft een iets groter 7-inch TFT-display met geïntegreerd navigatiesysteem.

Moto Morini noemt nog een geen leveringsdatum en evenmin prijzen. De verwachting is dat beide modellen begin 2024 in Nederland beschikbaar komen.