Autonieuws Autotests

Review – BYD Tang (2023) – Elektrische zevenzitter met een vriendelijk prijskaartje

augustus 15, 2023

Het aanbod van BYD

BYD voert momenteel drie modellen in Nederland: de Atto 3, Tang en Han. In het najaar komen daar de Dolphin en Seal bij. De Seal U – een SUV-versie van de Seal – komt in 2024 naar ons land. Kortom: BYD pakt lekker door. De Tang is fysiek de grootste auto die ze nu in de stal hebben. Hij is 4.87 meter lang, 1.95 meter breed en 1.72 meter hoog. Al is de BYD Han ook geen kleine jongen, zoals je hier kunt zien in onze review.

Grote grille

De Tang heeft geen uitgesproken uiterlijk. Hij heeft wel een imposante grille, wat enigszins bijzonder is voor een volledig elektrische auto. Maar wat blijkt? In China is hij te koop als plug-in hybride. Met een benzinemotor dus. Vandaar de grille. In China kom je hem op iedere straathoek tegen, want de Tang PHEV – of Tang DM, zoals de plug-in hybrid-versie heet in China – is al jaren de bestverkochte PHEV SUV van China. Overigens heeft de Tang daar al een facelift gekregen en heeft hij het grille-loze neusje van de Han overgenomen.   

Indrukwekkende prestaties

De prestaties van de Tang zijn indrukwekkend. In een notendop: 380 kW systeemvermogen (517 pk), een 0-100-tijd van 4,6 seconden en een topsnelheid van 180 km/u. Bij het stoplicht zijn er maar weinig auto’s sneller weg. Ook voor een snelle tussensprint op een hogere snelheid draait hij zijn hand niet voor om. Het vermogen komt van twee elektromotoren – een voor, een achter – waardoor er altijd voldoende grip is. Het onderstel is redelijk stevig, wat ook wel nodig is met dit vermogen én dit gewicht (2.464 kg). Oncomfortabel is de Tang daardoor niet, maar voor een drempel moet je even van het gas af. Een set Brembo-remmen zorgt ervoor dat de Tang weer tijdig stilstaat.

Dorstig

Het aanzienlijke vermogen – en zijn aanzienlijke omvang – ervoor dat de Tang behoorlijk dorstig is. Op papier belooft de Chinese fabrikant een actieradius van 400 kilometer. Zoals bij elke elektrische auto valt de daadwerkelijke reikwijdte volgens de WLTP-norm in de praktijk lager uit, waardoor je eerder moet denken aan zo’n 300 tot 350 kilometer. Ruim voldoende voor de meeste Nederlanders, maar de Han – zijn gestroomlijnde sedanbroer – haalt met hetzelfde 86,4 kWh-accupakket 521 kilometer op papier – en zo’n 400 tot 450 kilometer in de praktijk. BYD kan simpelweg niet om de wetten van de natuur heen, SUV’s zijn nou eenmaal minder aerodynamisch. Wie veel kilometers maakt zou zich dan ook moeten afvragen of het voordeel van een hoge zitpositie opweegt tegen het verlies aan rijbereik.

Laden

De Tang kan tot 120 kW laadkracht aan bij een snellader. Hij heeft zo’n 10 tot 15 minuten nodig voor 100 kilometer extra actieradius. Prima cijfers, al zijn er EV’s die dit beter doen. Waar de auto het duidelijk minder goed doet is op het gebied van AC-laden. Ofwel: straat- of thuisladen. De Tang kan slechts 1-fase AC-laden. Een nacht thuisladen is daardoor soms niet genoeg om de accu volledig te vullen.

Aanbod

BYD hanteert slechts één uitvoering: de AWD Executive, met een prijskaartje van 73.300 euro. Een relatief schappelijk bedrag, als je beseft dat werkelijk alle opties bij deze prijs zijn inbegrepen. Bij de Duitse concurrentie betaal je al snel twintig tot dertig mille extra voor een soortgelijk model mét alle opties. Wat krijg je dan precies? Onder ander een interieur dat is afgewerkt met fraaie materialen – zoals aluminium en alcantara. Het zit boordevol fijn extra’s, zoals sfeerverlichting, verwarmbare- en elektrisch verstelbare stoelen, een Dirac-audiosysteem met 12 speakers en een kantelbaar infotainmentscherm. Een kantelbaar wat!? Jazeker, het 15,6-inch grote scherm kan met een druk op een knop 90 graden kantelen. Klinkt als een flauw kunstjes, maar het is tijdens het gebruik van het navigatiesysteem zeer prettig om de route langgerekt voor je te zien op het scherm. En ja, het is ook leuk om te laten zien op verjaardagen.

Via private lease kun je ook in een Tang rijden. Je betaalt in dat geval 1.099 euro op basis van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. De import en distributie van BYD verloopt via Louwman Group, een bekende speler in de automotive, want dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor Toyota en Lexus in Nederland.

Bekijk ook: