Autonieuws

Porsche Vision 357 Speedster toont nieuwe designrichting Porsche

juli 17, 2023

Onderstel van de 718 GT4 Clubsport

De Vision 357 Speedster is technisch gebaseerd op de Porsche 718 GT4 e-performance. De elektromotoren en accutechniek komen uit de Mission R en hij staat op het onderstel van de 718 GT4 Clubsport. 

“De Porsche Vision 357 is een knipoog naar de eerste sportwagen van Ferry Porsche. Net als de dichte versie, belichaamt ook deze Porsche Vision 357 Speedster de essentie van ons merk, waarbij rijplezier en rijdynamiek worden gecombineerd met puristische vormen. Net als bij de Mission X die we een paar weken geleden presenteerden, laat dit model zien dat ook de nieuwe designrichting een duidelijk Porsche-DNA heeft”, zegt Michael Mauer, Vice President Style Porsche.

Porsche Vision 357 Speedster

Exterieurdesign: verkorte voorruit en tonneaucover

Het studiemodel heeft de gedrongen, verkorte voorruit die typerend is voor een speedster, waardoor de monolithische carrosserie nog meer wordt benadrukt. Aan de rechterkant van de auto is een tonneaucover aangebracht van het type dat ooit gebruikelijk was op open sportwagens. De hoofdsteun van de bestuurder lijkt in de lucht te zweven.

De tweekleurige carrosserie in de grijstinten Marble Grey en Grivelo Grey Metallic is geïnspireerd op historische voorgangers met donkere voorspatborden die tijdens races werden gebruikt om te beschermen tegen rondvliegende stenen. De voorwielen zijn eveneens gespoten in Grivelo Grey Metallic. Andere opvallende details zijn de contrasten in Miami Blue, bijvoorbeeld op de snelspanmechanismen van de motorkap.

Het jubileumlogo met de grote ‘75’ en de twee jaartallen ‘1948’ en ‘2023’ zijn uitgevoerd in Grivelo Grey Metallic en Miami Blue – een fris alternatief voor de rode decoratieve elementen van de coupé Vision 357. De buitenspiegels zijn vervangen door camera’s die, net als bij zijn klassieke voorgangers, niet op de deuren zijn geplaatst maar verder naar voren op de spatborden. In de open 357 hebben ze een nieuwe, aerodynamisch geoptimaliseerde vorm die doet denken aan vleugels.​

Andere opvallende exterieurdetails zijn bekend van de dichte versie van de concept car: de verlichting aan de voorkant heeft een rond ontwerp dat doet denken aan de Porsche 356. De achterlichten zijn gesitueerd achter een patroon van uitsparingen die in de carrosserie zijn gefreesd. Een andere knipoog naar de klassieke Porsche is het verticale roosterpatroon aan de achterkant. Het derde remlicht is geïntegreerd in het ontwerp van het rooster.

De grote spoorbreedte zorgt niet alleen voor een indrukwekkend voorkomen, maar verbetert ook de rijstabiliteit. De 20-inch wielen zijn gemaakt van magnesium en zijn voorzien van een koolstofvezel afwerking en centrale wielmoeren. Visueel herinneren ze ook aan een legendarisch Porsche-wiel: de 356 A en 356 B met trommelremmen hadden velgen met de opvallend grote boutcirkel van 205 millimeter.

Porsche Vision 357 Speedster

Interieurdesign: puristische cockpit

De inrichting van het interieur is teruggebracht tot het essentiële en is volledig gericht op de bestuurder. De laag gepositioneerde stoel heeft een CFRP-zitschaal die is geïntegreerd in een monocoque. Bovenop de stuurkolom is een transparant instrumentenpaneel bevestigd. Het racestuur is een voorbeeld van lichtheid en de individuele bedieningselementen zijn uitgevoerd in de accentkleur Miami Blue die ook op de carrosserie wordt toegepast.

Het gehele dashboard is uitgevoerd in carbon-weave en voorzien van riempjes in Miami Blue aan de rechterbovenzijde om accessoires mee vast te zetten. Deze Porsche heeft geen conventionele deurhendels maar stoffen lussen om het portier te openen, een uit de racerij afkomstige feature om gewicht te besparen.

Porsche tijdens Goodwood Festival of Speed

Porsche toont de Vision 357 tijdens het Goodwood Festival of Speed, dit weekend in het Zuiden van Engeland. Het studiemodel verkeert in goed gezelschap: hoogtepunten van Porsche op Goodwood zijn de 718 Spyder RS en de Mission X. De focus bij de ontwikkeling van de puristische roadster, de 718 Spyder RS, lag op maximaal rijplezier op bochtige landweggetjes. De Mission X conceptcar is de spectaculaire herinterpretatie van een hypercar, met een elektrische aandrijflijn en deuren die openen in Le Mans-stijl.

En last, but not least… Porsche neemt ook een ‘Junior 108’-dieseltractor mee naar het autosportfeest. In de tijd dat de originele Porsche 356 werd gelanceerd, was de productie van tractoren immers een integraal onderdeel van het portfolio van Porsche. Tussen 1949 en juli 1963 heeft het sportwagenmerk zo’n 120.000 tractoren gebouwd.


Porsche Vision 357 Speedster


Porsche Vision 357 Speedster

Porsche Vision 357 Speedster