Achtergrond Autonieuws

Lightyear auto’s onder de hamer om geld op te halen voor schuldeisers – Merk maakt doorstart

april 3, 2023

Voortijdige dood

Het leek allemaal zo mooi: een Nederlandse auto die op zonnestroom de wereld ging veroveren. Het bedrijf uit Helmond harkte miljoenen euro’s binnen bij investeerders en afgelopen november ging het eerste model in productie: de Lightyear 0. De ontwikkeling van de auto had echter zóveel geld gekost, dat er geen centen meer overbleven voor de daadwerkelijke productie. Het bedrijf zat met een gigantische schuld en ging op de fles. De aangekondigde Lightyear 2 – die aanzienlijk goedkoper dan de 0 moest worden – stierf daarmee ook een voortijdige dood.

Wederopstanding 

Maar zo vlak voor Pasen is de wederopstanding van het merk bekendgemaakt. Lightyear mag een doorstart maken en aan de slag gaan met de productie van de Lightyear 2, meldt curator Reinoud van Oeijen. “Het was een uitermate complex proces”, stelt van Oeijen in een verklaring. “Toch hebben we dit in relatief korte tijd kunnen doen. Met veel verschillende belangen en een ingewikkelde structuur was dat niet eenvoudig.”

Honderd werknemers

Het bedrijf gaat verder onder de naam Lightyear Technologies. In dit bedrijf worden het intellectueel eigendom en een deel van de inventaris opgenomen. Slechts een deel van de oorspronkelijke werknemers mogen aan de slag voor de automaker. Er is plek voor honderd van de ruim zeshonderd medewerkers.

“We hebben het belang van de werknemers uit binnen- en buitenland zo goed mogelijk proberen te behartigen”, aldus Van Oeijen. “Tegelijkertijd hebben we ook voor de schuldeisers de schade zo beperkt mogelijk getracht te houden. Op deze manier was er een kans op een doorstart.”

Veiling

Het failliete Lightyear heeft nog een flink schuld openstaan en gaat een deel van de voorraden via een veiling verkopen om schuldeisers te compenseren. Zo gaan er enkele demo-exemplaren van de befaamde Lightyear 0 onder de hamer. Op woensdag 19 april kunnen geïnteresseerden in Helmond een kijkje komen nemen naar de spullen die verkocht worden. De veiling sluit op 24 april.

Lees ook: