Autonieuws

Honda presenteert gloednieuwe waterstofbrandstofcel, nieuwe FCEV-modellen in aantocht

november 20, 2023

Fuel Cell Electric Vehicle – FCEV

De nieuwe waterstofbrandstofcelmodule van Honda is ontworpen met het oog op duurzaamheid en veelzijdigheid voor verschillende toepassingen, zoals in (commerciële) elektrische brandstofcelvoertuigen (Fuel Cell Electric Vehicle – FCEV), bouwmachines en stationaire energieopwekking. De module toont Honda’s toewijding aan brandstofceltoepassingen als onderdeel van zijn wereldwijde waterstofstrategie, na de toevoeging van een nieuwe groene waterstofproductiefaciliteit in zijn R&D-centrum in Duitsland.

In gesprek met Ingo Nyhues

“Na meer dan 30 jaar in de voorhoede van de ontwikkeling van waterstofbrandstofcellen geloven we dat de vraag naar de technologie binnenkort de kritische massa zal bereiken die nodig is voor een volledige commerciële toepassing”, zegt Ingo Nyhues, Deputy General Manager, Europe Business Planning & Development, Honda Motor Europe.

“De kenmerken van ons next generation prototype brandstofcelstack zijn ideaal om te voldoen aan de dringende behoeften van verschillende industrieën die snel willen overstappen op nulemissie-energiebronnen. Het is een zeer veelzijdig apparaat dankzij de compacte afmetingen, krachtige uitvoer, uitstekende duurzaamheid en het vermogen om snel op te starten, zelfs in omgevingen met lage temperaturen. De expertise die we hebben opgedaan in drie decennia R&D op het gebied van waterstof en de commercialisering van elektrische voertuigen met brandstofcellen, geeft ons een perfecte basis om onze technologieën toe te passen op deze nieuwe sectoren in Europa en uiteindelijk de netto-nul-ambities van de regio te ondersteunen.”

Honda

Snel tanken

Gezien de unieke kenmerken van waterstof wordt verwacht dat het brandstofcelsysteem bijzonder effectief zal zijn als energiebron voor intensief gebruikte grootschalige mobiliteitsproducten en grootschalige infrastructuur, evenals voor mobiliteitsproducten die snel moeten worden bijgetankt waar het moeilijk is om door batterijen te worden gevoed.

FCEV en bedrijfsvoertuigen

Honda is van plan om in 2024 te beginnen met de verkoop van het gloednieuwe CR-V FCEV-model in Noord-Amerika en Japan. Honda zal ook fors investeren in de ontwikkeling van schone, stille en trillingsarme brandstofceloplossingen voor zware bedrijfsvoertuigen.

Honda en Isuzu

In mei 2023 zijn Honda Motor en Isuzu Motors begonnen met het gezamenlijk testen en ontwikkelen van een commerciële zware vrachtwagen met geavanceerd brandstofcelsysteem. De twee bedrijven zijn momenteel van plan om vóór het einde van het huidige fiscale jaar (eindigend op 31 maart 2024) te beginnen met demonstratietests van een prototype op de openbare weg en zijn van plan om in 2027 een productiemodel op de markt te brengen door de technologie, ervaring en kennis die zijn opgedaan tijdens het gezamenlijke onderzoek volledig te benutten.

Honda’s brandstofceltechnologie en activiteiten met waterstof

Honda doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar en ontwikkelt waterstoftechnologieën en FCEV’s. In 2002 lanceerde het bedrijf de Honda FCX, de eerste emissievrije FCEV die in de VS en Japan te leasen was. Verdere vooruitgang werd geboekt met de Honda FCX Clarity, die in 2008 werd geïntroduceerd en de sedan Clarity Fuel Cell in 2016, die beide dezelfde prestaties konden leveren als conventionele voertuigen. De adem van Honda’s waterstofactiviteiten reikt verder dan de producten. In Europa heeft Honda R&D Europe (Deutschland) een groene waterstofproductiefaciliteit opgezet op de basis in Offenbach, Duitsland om het toepassingsgebied uit te breiden op het gebied van energiebeheer. Deze nieuwste installatie maakt gebruik van overtollige zonne-energie van fotovoltaïsche arrays om groene waterstof te maken door middel van elektrolyse.
Honda


Honda waterstofmodule