Autonieuws

Google HD Maps: wat is dat precies en kan ik dat ook gebruiken?

januari 6, 2023

Google HD Maps: wat is dat?

Eerst maar even wat uitleg over Google HD Maps. Je kunt het niet vergelijken met bijvoorbeeld televisies, waarbij het ene scherm een resolutie heeft van Full HD (1080p) en een ander scherm juist een 4K-resolutie heeft. HD doelt hier dus niet op een hogere beeldkwaliteit. Het verschil zit hem vooral in de achterliggende details. Een HD-kaart is een zeer nauwkeurige kaart die extra details bevat die normaal gesproken niet beschikbaar zijn bij traditionele kaarten.

Extra gegevenslaag

In feite beschikt Google HD Maps over een extra gegevenslaag die via Google Automotive Services aan voertuigen wordt geleverd die deels autonoom kunnen rijden (Level 2+ of Level 3). Het verhoogde detailniveau van de kaarten is van cruciaal belang bij geautomatiseerd rijden, waarbij de herkenning van bijvoorbeeld rijstrookmarkeringen en verkeersborden wordt verbeterd.

Speciaal ontwikkeld voor autofabrikanten

“De nieuwe HD-kaart van Google is een nieuw hoofdstuk in onze lange geschiedenis van het in kaart brengen van de wereld en is speciaal ontwikkeld voor autofabrikanten. We zijn verheugd om samen te werken met toonaangevende automerken om de veiligheid en het comfort van bestuurders overal te verbeteren”, stelt Jorgen Behrens, VP en General Manager van Geo Automotive bij Google. Behrens: “Deze wegenkaarten bieden gegevens die van cruciaal belang zijn voor de toekomstige generaties geassisteerde en autonome rijsystemen.”

Volvo EX90

Kan ik Google HD Maps ook gebruiken?

Het antwoord op de vraag of jij Google HD Maps ook kan gebruiken is dus feitelijk nee. Het is een softwarematige uitbreiding voor de reeds bestaande Google Maps-kaarten waar jij wel toegang tot hebt. Bij Google HD Maps schuilt er extra informatie achter de kaarten waar jij niet veel mee kan, maar de auto wel. Indirect profiteer je dus van de technologie als je een auto koopt die deze nieuwe dienst van Google ondersteunt. Merken als Volvo of Polestar bijvoorbeeld. De eerste auto’s met Google HD Maps zijn de Volvo EX90 en Polestar 3.

Uitbreiding mogelijk

In de toekomst zal Google’s HD Maps ook de introductie van nieuwe autonoom rijdende technologie ondersteunen in combinatie met bijvoorbeeld een sensorset bestaande uit een in het dak geïntegreerde lidar, radars, camera’s en ultrasone sensoren. Dit alles om het inzicht van de auto in zijn omgeving verder te verbeteren en de verkeersveiligheid te verbeteren.