Achtergrond Autonieuws

Amerikaanse verzekeraar: Tesla-eigenaren gevaarlijkste bestuurders bij het stoplicht

december 5, 2022

Grote verantwoordelijkheid

Een elektromotor is lekker krachtig en kan bovendien al zijn vermogen direct leveren. Het resultaat is dat je met een huis-tuin-en-keuken-EV al snel de sportauto van je buurman zoek rijdt in een stoplichtsprintje. Vooral de eerste paar meters ben je met een EV bijna iedereen de baas. Kies je voor een extra gepeperde EV – zoals de 600 pk sterke Tesla Model Y Performance ‘familie-SUV’ die we onlangs aan de tand voelden – dan ben je écht altijd iedereen te snel af. Maar zoals Spider-Man al eens zei: “with great power comes great responsibility”. Ofwel, “met grote macht komt grote verantwoordelijkheid”. Niet iedereen kan met de verantwoordelijkheid van veel vermogen omgaan, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Jerry.com.

Tesla

Volgens de verzekeraar scoren Tesla-bestuurders slechter dan 98% van alle bestuurders als het gaat om veiligheid bij acceleratie. Kortom: ze drukken graag het gaspedaal tot de bodem in, als het licht op groen springt. Heel raar kijken we daar niet van op, aangezien Tesla dit extra aantrekkelijk maakt dankzij speciale rijstanden, waardoor je extra snel kunt optrekken. Denk aan ‘Insane’-, ‘Ludicrous’- en ‘Plaid’-modus, waardoor zelfs je grootmoeder nog een Ferrari stof kan laten happen bij het stoplicht. Volgens het onderzoek trekken alleen Aston Martin- en Maserati-eigenaren nog lomper op bij het stoplicht.

Geen hardrijders

Tesla-bestuurders blijken echter geen snelheidsduivels. Volgens het onderzoek rijden Tesla-eigenaren gemiddeld langzamer dan bestuurders van andere auto’s. Zodra ze (heel snel) de maximumsnelheid bereiken, gaan ze al vlug van het gas af. Bovendien zitten ze volgens het onderzoek minder op hun smartphone tijdens het rijden. Goed bezig dus, die Tesla-eigenaren. Al kun je je afvragen of het gigantische 15-inch infotainmentscherm ook niet telt als een grote smartphone.

62.000 respondenten

Voor het onderzoek onderzocht de verzekeringsmaatschappij de gegevens van 10 miljoen ritten, gemaakt door 62.000 bestuurders in auto’s van 52 verschillende merken. Zo omvatte het onderzoek meer dan 30.000 ritten van 228 Tesla-bestuurders. Hoe bizar snel de Tesla Model Y Performance is, zie je in de video hieronder.