Autonieuws

Zenvo Aurora: V12-hybride hypercar uit Denemarken

augustus 17, 2023

Aurora Borealis

De Zenvo Aurora – vernoemd naar het zeldzame lichtfenomeen Aurora Borealis – is de lichtste en krachtigste straatauto die Zenvo Automotive ooit heeft geproduceerd. De auto markeert tegelijkertijd het begin van een nieuw tijdperk voor het Deense merk, met een volledig nieuw ontwerp van een hypercar.

Zenvo Aurora in twee smaken

“De Zenvo Aurora kan het best worden omschreven als een evenwicht van uitersten. We wilden gewoon een compromisloze rijdersauto bouwen, die presteerde op elk niveau, maar zonder dat één aspect een ander negatief beïnvloedde. Het werd op een heel Deense manier benaderd, wat betekent dat elk onderdeel zorgvuldig is overwogen en we wilden deze stijl- en ontwerpfilosofie introduceren in het hypercarsegment. Het resultaat heeft ons twee modellen opgeleverd die elkaar aanvullen, echt rijplezier bieden en, bijna als bijproduct, ongelooflijke prestaties leveren”, aldus Jens Sverdrup, voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Commercial Officer van Zenvo Automotive.

Zenvo Aurora

Keuze uit Agil en Tur

De Zenvo Aurora is gebaseerd op een nieuwe modulaire monocoque, genaamd ZM1, opgebouwd uit koolstofvezel. Hoe de auto oogt, is afhankelijk van de gekozen modelvariant. Zenvo levert de Agil en de Tur. De Agil is de sportievere versie, meer gericht op circuitgebruik. De meer elegante Tur is met het oog op toeren ontwikkeld.

Aandrijflijn

Het hart van alle Aurora-modellen is een 6,6-liter quad-turbo V12-motor, ontwikkeld door MAHLE Powertrain. Deze krachtbron met 90 graden hot-V-configuratie is midden achter de cockpit geplaatst. De V12 levert een vermogen van 1.250 pk. De spreekwoordelijke redline ligt bij 9.800 toeren per minuut. Als aanvulling op de V12-motor zorgt een lichtgewicht systeem met drie elektromotoren, samen goed voor 600 pk. Dit alles resulteert in een systeemvermogen van 1.850 pk. Kleine kanttekening: dit systeemvermogen geldt alleen voor de Zenvo Aurora Tur. De Aurora Agil heeft een systeemouput van 1.450 pk, want die variant heeft slechts één elektromotor. De Tur is dus de meer krachtige keuze. De technische specificaties zetten we hieronder op een rij.

Specificaties – Zenvo Aurora Agil

Specificaties – Zenvo Aurora Tur

Banden

Zenvo levert de Aurora Tur met Michelin Pilot Sport Cup 2-banden in de maat 265/35 R20 voor en 325/30 R21 achter. De Aurora Agil heeft Michelin Pilot Sport Cup 2 of Cup 2R-banden in de maat 265/35 R20 voor en 325/30 R21 achter.

Marktintroductie Zenvo Aurora

Geduld is een schone zaak als het gaat om de Zenvo Aurora, want de productie start pas in de loop van 2025. De eerste leveringen vinden begin 2026 plaats. Elke Aurora-uitvoering is gelimiteerd op 50 exemplaren. De productie van beide modellen vindt plaats in Præstø, Denemarken, waar Zenvo is gevestigd.