Achtergrond

Wat is een EGR-klep?

december 23, 2022

Beschadigde EGR-klep

De meest voorkomende reden waardoor de EGR-klep beschadigt kan raken, is door vervuiling. Het gevolg van deze vervuiling is dat de klep niet goed meer sluit of dat de doorstroom niet goed genoeg is. Als je veel korte ritjes maakt of veel met lage toeren rijdt, komt vervuiling sneller voor. Over het algemeen is 100.000 kilometer een redelijk gemiddelde voor de levensduur van de EGR-klep.

Kapotte EGR-klep, hoe merk je dat?

Je kunt aan de volgende zaken merken dat de EGR-klep niet meer helemaal in orde is:

Wij raden je aan om niet door te rijden met een beschadigde EGR-klep. Doe je dat wel, dan kan je auto nog meer beschadigingen op lopen. Het roetfilter is hier een voorbeeld van. De auto wordt bij de apk dan ook niet meer goedgekeurd.

EGR-klep vervangen

Verkoling is één van de belangrijkste oorzaken van storing in een EGR-klep. Het monteren en demonteren van de klep kost veel tijd, maar de klep zelf is goedkoop. Door de hoge arbeidskosten kost het vervangen van de EGR-klep tussen de 600 euro en 1.500 euro. Duur geintje dus. Je kan er ook voor kiezen om de EGR-klep te reinigen. Normaal gesproken wordt in dit geval het hele inlaatcircuit van de auto schoongemaakt, omdat het reinigen van alleen de EGR-klep niet voldoet.

EGR-klep uitzetten?

Je kunt de EGR ook uitschakelen, maar wij raden dat niet aan. De EGR-klep zorgt voor brandstofbesparing, een minder vervuilde motor en een efficiënte verbranding en de motor is volledig gemaakt op de samenwerking met een EGR-klep. De EGR-klep uitzetten kun je zelf niet doen. Dit kun je laten doen door een specialist die via de motorcomputer de klep deactiveert. Ook niet onbelangrijk: als je dit laat doen, mag je officieel de weg niet meer op.

Lees ook: