Elektrisch rijden

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

mei 2, 2022

Accucapaciteit in kWh
De actieradius van een elektrische auto – ook wel rijbereik of range – is ten eerste afhankelijk van de capaciteit van de accu. Die wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Hoe hoger de capaciteit in kWh, hoe meer energie de accu kan opslaan en hoe meer kilometers je kunt rijden met een volle accu.

– Energieverbruik in Wh/km
De tweede belangrijke factor is hoeveel energie er wordt verbruikt tijdens het rijden. Dat verschilt per model, afhankelijk van het gewicht van de auto, de luchtweerstand, de efficiëntie van de elektromotor en dat soort zaken. Het energieverbruik van een elektrische auto wordt meestal uitgedrukt in Wh/km. (wattuur per kilometer).

– Stad of snelweg?
Ten derde is het rijbereik van een elektrische auto afhankelijk of je in de stad of op de snelweg rijdt. Anders dan bij een benzine- of dieselauto waarbij je steeds naar een hogere versnelling schakelt en daarmee het toerental van de motor en het brandstofverbruik verlaagt, heeft een elektrische auto geen versnellingsbak. Bij een elektrische auto is het simpel: hoe harder je rijdt, hoe sneller de elektromotor draait en hoe meer energie die verbruikt. Bij hogere snelheden op de snelweg neemt de actieradius dus sneller af dan bij lagere snelheden in de stad. Bovendien kun je in stadsverkeer energie terugwinnen met het regeneratieve remsysteem, waarmee je het rijbereik van de elektrische auto kunt vergroten.

– Externe factoren
Daarnaast heeft (uiteraard) ook de rijstijl van de bestuurder invloed op de actieradius, net als de weersomstandigheden, de verkeerssituatie, de bandenspanning, hoeveel mensen in de auto zitten en het gebruik van (zware) stroomverbruikers, zoals de airconditioning.

Minder rijbereik in de winter

Verder is de accu in een elektrische auto gevoelig voor lage temperaturen. Hoe kouder de accu, hoe minder energie die kan vasthouden. Normaal gesproken kun je in de winter met een volle accu dus minder ver rijden dan in de zomer.

Gelukkig zijn steeds meer elektrische auto’s uitgerust met een systeem om de accu te verwarmen in de winter, of te koelen in de zomer, zodat de accu bij elk weertype zo efficiënt mogelijk fungeert en het verlies aan actieradius minder groot is. Een lithium-ion-accu presteert namelijk het beste bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius.

LEES OOK: Hoe lang gaat de accu van een elektrische auto mee?

Hoe wordt de actieradius van een elektrische auto gemeten?

Gezien de vele factoren die van invloed zijn op de actieradius van een elektrische auto, is er geen kant-en-klaar antwoord te geven over de werkelijke actieradius in de praktijk. Om wel een indicatie te kunnen geven en elektrische auto’s eerlijk met elkaar te kunnen vergelijken, is de WLTP in het leven geroepen.

De WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) is de officiële, onafhankelijke en verplichte meting van het brandstof- of energieverbruik van alle (elektrische) personenauto’s en bestelwagens die in Europa nieuw verkocht worden. Het verbruik wordt in een speciale testomgeving op een rollenbank gemeten bij een omgevingstemperatuur van 23 graden Celsius. Bij een elektrische auto wordt dan een realistische autorit gesimuleerd en het stroomverbruik gemeten bij een rit in stadsverkeer, op de snelweg en een combinatie daarvan. Laatstgenoemde (WLTP gecombineerd) is de actieradius die in alle communicatie genoemd wordt, tenzij anders vermeld.

Welke auto heeft de grootste actieradius?

De ontwikkeling van accu’s voor elektrische auto’s gaat in rap tempo. Het model dat nu nog indruk maakt met de grootste actieradius van alle elektrische auto’s, is volgend jaar misschien niet zo bijzonder meer. Dit is momenteel de top-5 van elektrische auto’s met de grootste actieradius volgens de WLTP (gecombineerd):

Hoe kun je de actieradius maximaliseren?

Hoe realistische een autorit ook wordt gesimuleerd bij de officiële verbruiksmeting: de actieradius volgens de WLTP komt nooit overeen met de actieradius in de praktijk. Dat je in werkelijkheid 15 tot 20% minder kilometers uit een volle accu haalt ten opzichte van de gecombineerde WLTP-actieradius, is helemaal zo gek nog niet.

Toch kun je zelf veel invloed uitoefenen op de actieradius van een elektrische auto. Bijvoorbeeld door een rustige rijstijl aan te houden. Door 100 km/u te rijden op de snelweg in plaats van 120 km/u kun je al behoorlijk veel energie besparen. Neem ook geen onnodige bagage mee om gewicht te besparen, zorg altijd dat je banden voldoende zijn opgepompt en gebruik de airconditioning alleen als het nodig is. De meeste elektrische auto’s hebben overigens een ‘ECO’-stand waarbij alles systemen, inclusief de motor, in een extra verbruiksvriendelijke stand worden gezet om de actieradius te maximaliseren. Last but not least: maak maximaal gebruik van het regeneratieve remsysteem, waarmee je energie terugwint tijdens het remmen en uitrollen. Ook hiermee kun je de actieradius maximaliseren.