Achtergrond

Waarom er bijna 10.000 zandzakken op de A7 staan

december 23, 2022

Vreemd gezicht

Het is een vreemd gezicht, een snelweg vol zandzakken. Over de hele breedte van de A7 bij het Friese dorp Uitwellingerga werden op 14 december in opdracht van Rijkswaterstaat 1.700 zandzakken geplaatst. Een paar dagen later kwamen er daar nog eens 550 bij. Maar het blijkt nog lang niet genoeg.

Foto: Twitter Rijkswaterstaat Noord-Nederland

Tunnelbak

De zandzakken moeten voorkomen dat de weg bij de Prinses Margriettunnel kapot gaat. Begin december bleek namelijk dat een deel van de tunnelbak omhoog was gekomen en het asfalt aan het afbrokkelen was. Volgens Rijkswaterstaat komt het door de hoge druk van het grondwater.

Wat doen de zandzakken?

Met de zandzakken probeert Rijkswaterstaat de zogenoemde tunnelmoten te stabiliseren. De tunnelmoten samen vormen de tunnelbak en zitten vast met tientallen grondankers. Door de hoge druk van het grondwater zijn de ankers van één tunnelmoot afgebroken, waardoor een weggedeelte omhoog is gekomen.

Foto: Twitter Rijkswaterstaat

Meer zandzakken

Om te voorkomen dat andere moten ook in beweging komen, plaatst een ondernemer nu 7.500 extra zandzakken, verspreid over alle andere tunnelmoten. De zandzakken zorgen voor een druk die vier keer zo groot is als de druk van onderop door het grondwater. Het snelweggedeelte blijft misschien wel maanden dicht. Het verkeer tussen Sneek en Joure wordt omgeleid via de A7, A32 en N31

Lees ook: