Achtergrond Autonieuws

Volkswagen Touareg terug op de kaart in Nederland!

mei 24, 2023

19.216 micro-LED’s

Het aangescherpte design van de Volkswagen Touareg springt direct in het oog. Daarbij spelen de nieuwe Matrix HD koplampverlichting en de doorlopende LED-lichtstrip in de grille een hoofdrol. Elke lichtunit maakt gebruik van 19.216 micro-LED’s. Dankzij de vele LED’s komen er diverse nieuwe functies beschikbaar. Zo kan er een lichttapijt geprojecteerd worden op de rijbaan van de auto, waardoor rijden in het donker zowel comfortabeler als veiliger is. Door gericht bepaalde LED’s uit te schakelen, wordt tegemoetkomend verkeer bij het voeren van grootlicht niet verblind. Het hightech systeem heeft ook speciale functies, waaronder dynamische bochtverlichting en het kort uitlichten van personen en dieren (in combinatie met Night Vision).

Doorlopende LED-strip

Samen met de nieuwe achterlichtunits met doorlopende LED-strip inclusief een verlicht Volkswagen-logo zijn speciale Coming Home- en Leaving Home-effecten te realiseren. Afhankelijk van de gekozen uitvoering heeft de nieuwe Touareg 19 of 20 inch lichtmetalen velgen. Optioneel zijn 21 of zelfs 22 inch exemplaren beschikbaar.

Volkswagen Touareg

De nieuwste rijhulpsystemen

Als topmodel binnen de Volkswagen-range beschikt de Touareg uiteraard over de nieuwste en meest geavanceerde assistentiesystemen. Een voorbeeld is de dakbeladingssensor. Deze voorziet de rijassistentiesystemen zoals het ESC van informatie. Als de sensor bijvoorbeeld vaststelt dat er een dakkoffer is gemonteerd, kan het ESC sneller ingrijpen om de stabiliteit van de auto te waarborgen. Als er geen dakkoffer is gemonteerd, grijpt het ESC juist later in.

Travel Assist maakt gedeeltelijk geautomatiseerd rijden mogelijk (tot topsnelheid). Met Park Assist Plus is de Touareg met behulp van een app op afstand in- of uit te parkeren. Trailer Assist vergemakkelijkt het manoeuvreren met een aanhanger. Night Vision verbetert het veiligheidsniveau door met behulp van een warmtecamera personen en dieren in de nabijheid van de weg vroegtijdig zichtbaar te maken.

Innovision Cockpit

De Innovision Cockpit is de absolute blikvanger in het interieur van de Touareg. De Digital Cockpit (30,5 cm) en het Discover Pro Max infotainmentsysteem met 38,1 cm groot aanraakscherm sluiten naadloos op elkaar aan. Zo ontstaat een one-screen ‘digitaal landschap’. De navigatiefunctie geeft nu informatie op rijbaanniveau en maakt voor de weergave gebruik van HD-gegevens. De voicecontrol-functie is van de nieuwste generatie en via App Connect zijn smartphones (Android en Apple) draadloos te koppelen. De USB-C-poorten hebben een laadcapaciteit van 45 Watt (voorheen 15W), waardoor smartphones en andere apparaten nog sneller zijn te laden. Interessante opties zijn het head-up display en het high-end geluidsysteem van Dynaudio.

3.500 kg trekgewicht

Elke Touareg heeft standaard 4MOTION vierwielaandrijving. Met keuze uit verschillende on- en offroadstanden biedt het 4MOTION-systeem onder alle omstandigheden en op elke ondergrond optimale grip en stabiliteit. Mede daardoor – en door het hoge trekgewicht van 3.500 kg – is de Touareg zeer geschikt voor het trekken van zware aanhangers, waaronder grote caravans en paarden-, auto- en boottrailers. Optioneel is de nieuwe Touareg leverbaar met adaptieve luchtvering; op het gebied van rijeigenschappen en het comfort kan deze Volkswagen zich meten met de top van de premium SUV’s op de markt.

Plug-in hybridetechnologie standaard

In Nederland wordt de nieuwe Touareg leverbaar in twee uitvoeringen: de Elegance en de sportieve R. Beide hebben een plug-in hybride aandrijflijn en een achttraps automatische transmissie. In de Touareg eHybrid Elegance leidt het samenspel van een V6 benzinemotor en een elektromotor tot een systeemvermogen van 280 kW/381 pk.

Elegance-uitvoering

Standaard krijgt de Elegance-uitvoering onder andere Air Care Climatronic airconditioning, de Digital Innovision Cockpit met Discover Premium navigatiesysteem, een panoramisch schuif-kanteldak, elektrisch verstelbare stoelen en lederen bekleding. De Touareg eHybrid Elegance onderstreept zijn voortrekkersrol op het gebied van verlichting met Matrix HD koplampverlichting en LED-achterlichten met dynamische rem- en richtingfunctie. Handige functies zijn verder de elektrisch openende achterklep en het Keyless Go startsysteem. Voor comfort en veiligheid van hoog niveau zijn Adaptive Cruise Control, Park Assist, Lane Assist, Front Assist en een achteruitrijcamera altijd inbegrepen.

Touareg R eHybrid

De door Volkswagen R ontwikkelde Touareg R eHybrid heeft eveneens een plug-in hybride aandrijflijn, maar in dit geval met een systeemvermogen van liefst 340 kW/462 pk en een maximumkoppel van 700 Nm. Hij biedt alle luxe van de Elegance en voegt daar tal van sportieve accenten aan toe, zoals 20 inch lichtmetalen velgen ‘Braga’, blauwe remklauwen met zilverkleurig R-logo, verlichte R-instaplijsten, het startscherm met R-logo voor het navigatiesysteem en lederen bekleding ‘Vienna’ met blauwe stiksels. Ook een airconditioning met vier klimaatzones , interieurverlichting in 30 instelbare kleuren en luchtvering zijn standaard inbegrepen bij de uitrusting van de Touareg R, die tevens leverbaar is in de unieke matte lakkleur ‘Silicium Grey’.

December 2023

De nieuwe Touareg wordt medio december in Nederland verwacht. Meer informatie over de specificaties en prijzen volgt in aanloop naar de marktintroductie.

21 jaar Volkswagen Touareg

De Volkswagen Touareg wordt al sinds 2002 in Europa gebouwd. De fabriek in Bratislava biedt werk aan ruim 12.000 mensen en is daarmee één van de grootste werkgevers van Slowakije. De eerste SUV van Volkswagen bood het comfort van een luxe sedan in combinatie met serieuze terrein- en trekkwaliteiten. Het motorenaanbod was zeer breed. De nadruk lag daarbij op 5-, 6- en 8-cilinder motoren. In 2006 verscheen de machtige Touareg V10 TDI en er was zelfs een limited edition met W12 benzinemotor. In de tweede generatie (vanaf 2010) maakte de Touareg Hybrid zijn opwachting, gevolgd door de derde generatie (vanaf 2018) waarin plug-in hybridetechnologie debuteerde.  In Nederland zijn ruim 4.000 Touaregs verkocht.

Volkswagen Touareg


Volkswagen Touareg