Autonieuws

Update voor Toyota Yaris Cross, onder meer sterkere hybride aandrijflijn

november 22, 2023

Feedback van klanten

Een reeks aanpassingen, waarbij vooral rekening gehouden is met de aankoopoverwegingen van klanten, moeten de vernieuwde Yaris Cross aantrekkelijker maken. De Yaris Cross krijgt net als de Yaris hatchback een tweede hybride aandrijflijn: de Hybrid 130.

Een nieuwe transaxle met een grotere en krachtigere elektromotor-generator (MG1) zorgt voor de extra kracht ten opzichte van de bekende 1,5-liter hybride aandrijflijn van de Yaris Cross. Samen met aanpassingen aan de vermogensregeleenheid (PCU) zorgt dit voor een toename van 14% in het totale vermogen van het systeem, van 85 kW (116 pk)  naar 97 kW (132 pk). Tegelijkertijd is het koppel van de MG2-motor over het hele toerenbereik verhoogd, waarbij het maximum met 30% is toegenomen van 141 tot 185 Nm. Het gestegen motorvermogen en -koppel resulteert in een 0-100-tijd van 10,7 seconden, een winst van een halve seconde.

Toyota Yaris Cross Hybrid 115

De nieuwe Hybrid 130 aandrijflijn wordt geïntroduceerd in de topmodellen, waaronder de GR Sport en de nieuwe Launch Edition. De bestaande 85 kW (116 pk) sterke hybride aandrijflijn, nu bekend als de Hybrid 115, blijft in de line-up.

Toyota Yaris Cross 2024

Stiller door isolatie en slimme dempers

De vernieuwde Toyota Yaris Cross profiteert van een reeks extra maatregelen om geluid en trillingen te verminderen. We zetten vijf aanpassingen op een rij:

Nieuw multimediasysteem voor Toyota Yaris Cross

De Yaris Cross krijgt een volledig digitaal instrumentarium en een nieuw Toyota Smart Connect multimediasysteem dat sneller en krachtiger is en meer functies biedt. De displays zijn 7 of 12,3 inch voor het instrumentarium en 9 of 10,5 inch voor het multimediascherm. De 7-inch-versie is standaard op de Yaris Cross Active en First Edition-uitvoeringen, de 12,3-inch-versie is te vinden op de Executive, GR SPORT en Launch Edition. Ook aan draadloze smartphone-integratie is gedacht voor zowel Apple CarPlay als Android Auto. Dankzij een nieuw multimediasysteem en een datacommunicatiemodule (DCM) kunnen software-updates ‘over-the-air’ worden geleverd.

Toyota Yaris Cross 2024

Smart Digital Key

De Yaris Cross is net als de Yaris hatchback uitgerust met een Smart Digital Key. Deze is gekoppeld aan de MyToyota-app en geeft maximaal vijf gebruikers toegang tot de auto via hun smartphone. De digitale sleutel kan worden gebruikt om de auto te vergrendelen, ontgrendelen en starten – zonder dat de telefoon uit de tas of zak van de gebruiker hoeft te worden gehaald. De sleutel is compatibel met Apple- en Android-toestellen en wordt standaard geleverd op de Launch Edition. Een jaarabonnement is inbegrepen in de aankoopprijs van de auto. Reken er dus op dat je na dat jaar moet betalen voor deze ‘service’.

De MyToyota-app biedt nog meer handige functies, zoals vergrendelen/ontgrendelen op afstand, bediening van de klimaatregeling vóór de rit en activering van de alarmlichten om de auto te helpen lokaliseren, bijvoorbeeld op een drukke parkeerplaats.

Rijhulpsystemen Toyota Yaris Cross

Met behulp van een nieuw camera- en radarsysteem dat verder en breder kan scannen dan voorheen, zijn er meer mogelijkheden om ongevalsrisico’s te detecteren. Het Pre-Collision System (PCS) kan nu bijvoorbeeld een mogelijke frontale botsing herkennen en een breed scala aan objecten en voertuigen in het pad van de auto, waaronder voetgangers, fietsers en nu ook motorfietsen.

Acceleration Suppression is een nieuwe toevoeging aan het Toyota Safety Sense portfolio. Dit systeem remt plotselinge acceleraties af wanneer als het systeem het risico op een aanrijding met een voorligger herkent.

Proactive Driving Assist (PDA) is een andere nieuwe functie, ontworpen om bekende ongevalrisico’s te helpen vermijden bij het rijden op lage snelheid. De vertragingsassistent zorgt voor een soepele vertraging wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat om vaart te minderen bij het naderen van een langzamere voorligger of bij het ingaan van een bocht. Het tweede element van PDA is Steering Assist, dat een bocht in de weg herkent en de stuurkracht aanpast om de bestuurder te helpen een soepele en stabiele bocht te maken.

Het nieuwe Emergency Driving Stop System (EDSS) kan de bestuurder ondersteunen als deze ziek of onwel wordt. Als het systeem detecteert dat de bestuurder gedurende een bepaalde tijd geen input heeft gegeven – sturen, remmen, accelereren – geeft het een waarschuwing. Als de bestuurder niet reageert, zal het systeem de auto voorzichtig tot stilstand brengen, de alarmlichten activeren en de portieren ontgrendelen.

Met het optionele Safe Exit Assist (SEA) helpt een visueel en auditief waarschuwingssysteem voorkomen dat een portier per ongeluk wordt geopend in het pad van voertuigen en fietsers die van achteren naderen. Het Rear Seat Reminder System (RSRS) waarschuwt de bestuurder met visuele en akoestische signalen als deze bijvoorbeeld een kind of huisdier op de achterbank heeft achtergelaten, om het risico op ‘hot car’-incidenten te helpen voorkomen.

Interieur Toyota Yaris Cross

Andere Toyota Safety Sense-functies

Naast deze extra functies profiteert de vernieuwde Yaris Cross ook van upgrades van de bekende Toyota Safety Sense-functies. De Adaptive Cruise Control (ACC) is herzien om sneller te reageren en met een natuurlijker gevoel te werken. Wanneer bijvoorbeeld een ander voertuig op de rijstrook van de auto komt, wordt er subtieler afgeremd.  De afstandsinstellingen zijn uitgebreid, zodat de bestuurder meer keuze heeft om de afstand aan zijn voorkeur aan te passen, en de snelheidsreductie in bochten wordt eerder geactiveerd, waardoor de snelheidsregeling soepeler verloopt.

Er zijn nieuwe systemen toegevoegd aan de ACC voor veiliger inhalen: Inhaalpreventie voorkomt onbedoeld inhalen aan de verkeerde kant van een voertuig (‘undertaking’) en Voortijdige vertraging/gekoppelde richtingaanwijzercontrole helpt de bestuurder om veilig terug op de rijbaan te komen met gepaste snelheid en afstand tot andere voertuigen.

De Lane Departure Alert (LDA) herkent nu wanneer de bestuurder zijn rijstrook heeft verlaten terwijl hij een obstakel (voetganger of andere weggebruikers) probeert te ontwijken en schakelt de waarschuwingsfunctie tijdelijk uit. De rijstrookcentreringsfunctie van de Lane Trace Assist (LTA) is aangepast zodat het natuurlijker aanvoelt. Road Sign Assist (RSA) is verbeterd, zodat slechts één druk op de knop volstaat om de snelheidsbegrenzer aan te passen aan de verkeersborden.

Toyota Yaris Cross Launch Edition

Er is een nieuw topmodel van de Yaris Cross, de Launch Edition. De Launch Edition wordt geleverd in Urban Khaki in bi-tone-uitvoering en met nieuwe 18-inch donkergrijze/gepolijste vijfspaaks lichtmetalen velgen die de dynamische, stoere uitstraling versterken. In het interieur passen de stiksels in de bekleding en de sierlijsten op het dashboard en de portieren bij de groene carrosseriekleur. Platinum Pearl White en Silver Metallic bi-tone opties zijn ook beschikbaar.

De stoelbekleding in het interieur krijgt een nieuw patroon en er is een zachte bekleding voor het onderste instrumentenpaneel geïntroduceerd voor alle klassen. Juniper Blue is beschikbaar voor het hele gamma.

Tweede kwartaal 2024

In het tweede kwartaal van 2024 wordt de vernieuwde Toyota Yaris Cross in Nederland verwacht. De prijzen worden dichter bij de marktintroductie bekendgemaakt.


Interieur Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross 2024
Toyota Yaris Cross 2024


Toyota Yaris Cross 2024