Autosport Formule 1

Tijden van de F1 GP Verenigde Staten 2022

oktober 19, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van de F1 GP Verenigde Staten 2022?

De kwalificatie voor de F1 GP van de Verenigde Staten begint op zondag 23 oktober om 00.00 uur. Jawel, door het tijdsverschil met de VS zijn de kwalificatie en de race voor ons in Nederland feitelijk op dezelfde dag. Het wordt een latertje, met name de tweede vrije training en kwalificatiesessies die om middernacht beginnen. Koffie zetten en wakker blijven dus!

Pirelli had vorig weekend op Suzuka een bandentest gepland. Die kon als gevolg van de vele regen daar niet doorgaan. Dit weekend doet Pirelli opnieuw een poging. Ook komend weekend in Mexico gaat Pirelli de banden voor het komend seizoen testen. Vandaar de langere tweede vrije training op het programma.

Tijden van de F1 GP Verenigde Staten 2022

Kijk hier voor het schema met alle tijden van de F1 GP Verenigde Staten 2022:

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 21 oktober 1e vrije training 21.00 – 22.00
Zaterdag 22 oktober 2e vrije training 00.00 – 01.30
Zaterdag 22 oktober 3e vrije training 21.00 – 22.00
Zondag 23 oktober Kwalificatie 00.00 – 01.00
Zondag 23 oktober Race 21.00 – 23.00

Wat gebeurde er tijdens de GP van de Verenigde Staten in 2021?

De titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton maakte de race van 2021 bloedstollend spannend. De Nederlandse Red Bull-coureur vertrok vanaf pole position, maar zag Hamilton in de eerste bocht langszij komen. Wat volgde werd een tactisch schaakspel op het puntje van je stoel.

Hamilton probeerde een gat te slaan naar Verstappen, maar Verstappen gaf weinig toe. Vanaf de derde positie keek Verstappens teamgenoot Sergio Pérez geduldig toe. Hamiltons Mercedes-collega Valtteri Bottas was teruggezakt naar de negende positie en speelde geen rol van betekenis. Achter de kop zagen we een gevecht tussen de Ferrari’s van Leclerc en Sainz en McLaren-coureurs Lando Norris en Daniel Ricciardo. Ricciardo kwam als winnaar uit de bus, Sainz verloor een paar plaatsen.

Succesvolle undercut

Bij de twee series pitstops lukte het Red Bull om met een undercut Verstappen vóór Hamilton terug op de baan te krijgen. De rollen waren omgedraaid: Verstappen verdedigde nu een kleine voorsprong, Hamilton was de jager. Met acht ronden versere banden dan Verstappen kon de Brit weldra de aanval openen op de Nederlander. Met een beetje hulp van achterblijver Mick Schumacher kon Verstappen in de laatste ronden nét buiten DRS-bereik van Hamilton blijven.

Door het spannende steekspel vooraan zou je bijna vergeten welke coureurs daarachter over de streep kwamen. Pérez viel amper op, maar stond na een keurige race gewoon op het podium. Achter hem verdeelden Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Carlos Sainz, Lando Norris, Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel de overige WK-punten in Austin.

Wat kunnen we deze keer verwachten in Austin?

Max Verstappen verzekerde zich in Japan van de rijderstitel. Hoe zit het bij het wereldkampioenschap voor de constructeurs? Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten kan mogelijk de beslissing vallen.

In Japan scoorde Red Bull alweer de vijfde een-twee van het seizoen. Daardoor staat het team op 619 WK-punten, met een riante voorsprong van 165 punten op rivaal Ferrari. Ferrari kan aan de bak: Red Bull verzekert zich in Austin van de eerste constructeurstitel sinds 2013 als Ferrari komend weekend niet minstens 19 WK-punten méér scoort dan Red Bull.

Wat betekent dit voor komende race? Zelfs als de Ferrari-coureurs beslagleggen op plaats 1 en 2 én het bonuspunt scoren voor de snelste raceronde, dan kunnen Verstappen en Pérez met een derde en vierde plaats de constructeurstitel veiligstellen. Scoort Ferrari niet maximaal, dan is een zege plus snelste ronde voor enkel Verstappen of Perez voldoende.

McLaren test Indycartalent in Austin

Nieuwe gezichten bij McLaren: tijdens de eerste vrije training in Austin neemt regerend Indycarkampioen Alex Palou het stuur over van Lando Norris. Ook de Mexicaanse Indycarcoureur Pato O’Ward krijgt een kans, maar pas in november tijdens de eerste trainingssessie in Abu Dhabi. Hij maakt zijn eerste officiële meters in de auto van Daniel Ricciardo. Zo lost McLaren de belofte in om jonge talenten tijdens een Grand Prix-weekend te laten ruiken aan het echte werk.

Weersvoorspellingen F1 GP Verenigde Staten 2022

Het weerbericht: zonnig en warm. In Austin schijnt de Texaanse winterzon, het blijft droog en de temperaturen lopen op tot ruim dertig graden. Houden de Pirelli’s dat vol? Dat zullen we moeten afwachten.

Wat moet je weten over het circuit in Austin?

Het Circuit of The Americas (afgekort: COTA) in Austin staat pas sinds 2012 op de kalender. Toch zijn veel Formule 1-fans van mening dat dit circuit – een ontwerp van de beroemde Hermann Tilke – tot de moderne klassiekers gerekend mag worden. Tot 2007 werd de Amerikaanse Grand Prix enkele jaren gehouden op het circuit van Indianapolis, maar wie herinnert zich dat eigenlijk nog?

In de aanloop naar de race van dit jaar is de laatste bocht op het circuit vernoemd naar Mario Andretti. De Amerikaan, wereldkampioen in 1978, had de eer om tien jaar geleden het nieuwe circuit in Austin feestelijk te openen. De inaugurele race van 2012 werd een prooi voor Lewis Hamilton, zijn laatste zege als McLarencoureur. Daarna maakte hij zijn gewaagde, maar o zo succesvolle overstap naar Mercedes.

Flinke hoogteverschillen en lange doordraaiers maken het Circuit of The Americas tot een uitdagende baan. De steile klim richting de eerste bocht biedt de coureurs een ideale gelegenheid voor een uitremactie. Sommige bochtencombinaties doen denken aan andere beroemde circuits. Zo lijken bochten 3-6 afgeleid van Maggotts/Becketts op Silverstone of de S-bochten op Suzuka; bochten 12-15 herinneren je aan het stadioncomplex op Hockenheim.

Austin in feiten en cijfers:

Officiële naam: Formula 1 Aramco United States Grand Prix 2022
Locatie: Austin, Texas, Verenigde Staten
Lengte circuit: 5,513 km
Aantal ronden: 56
Aantal bochten: 20
Totale raceafstand: 308,405 km
Ronderecord: 1:36:169 Charles Leclerc (2019)

Bron: F1.com

Benieuwd hoe een rondje over het Circuit of The Americas eruit ziet?