Geen onderdeel van een categorie

Steden mogen vanaf 2025 zero-emissiezones instellen voor taxi’s

april 21, 2022

Uitstootvrije taxi’s

Vanaf 2025 mogen gemeente vrachtwagens en bestelbusjes met een verbrandingsmotor weren uit de binnenstad. Dit om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van CO2 te verminderen. Dankzij een nieuw besluiten mogen steden vanaf 2025 ook zelf beslissen of alleen uitstootvrije taxi’s nog welkom zijn in het centrum. Iedere taxichauffeur met een benzine- of dieselauto die zijn werk wil blijven uitvoeren, moet dan overstappen naar een elektrische auto.    

Tekst gaat verder onder de foto

Overgangsregeling

Om de overstap haalbaar en betaalbaar te houden, wordt er aan een overgangsregeling gewerkt. Taxiondernemers die net een nieuwe auto hebben aangeschaft of dat nog van plan zijn, mogen nog gewoon het centrum in na 1 januari 2025. Pas vanaf dan moeten alle nieuwe taxi’s uitstootvrij zijn. Kortom, koop je op 31 december 2024 een Mercedes-Benz E200d met ronkende vierpitter, dan mag je het centrum nog in. Vanaf 2025 moet een taxiondernemer echter kiezen voor een batterij-elektrische of waterstof-elektrische taxi, maar de overheid heeft uiteraard liever dat die keuze eerder gemaakt wordt.

Vijf grote steden

Staatssecretaris Heijnen zet op 21 april samen met vijf grote gemeenten en enkele vertegenwoordigers van de taxibranche haar handtekening onder het plan dat steden vanaf 2025 een zero-emissiezone voor taxi’s in mogen voeren. De vijf steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Tilburg. Andere gemeenten kunnen later nog aansluiten. 26 gemeenten zijn van plan om vanaf 2025 een groot deel binnen de ring af te sluiten voor brandstofbusjes en -vrachtwagens. Vanaf 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s in Nederland emissievrij zijn.

Lees ook: