Autonieuws Autotests

Roadtrip Stuttgart per Lexus RX 450h+, de populairste RX in Nederland

november 27, 2023

Vijfde generatie Lexus RX

De Lexus RX is alweer toe aan de vijfde generatie. Jawel, de RX bestaat al enige tijd. In 1998 verscheen de eerste generatie. Daarmee was de RX een van de eerste luxe SUV’s op de markt. In 2005 introduceerde Lexus hybridetechnologie in de RX in de vorm van de RX 400h. Sinds 1998 heeft Lexus wereldwijd al ruim 3,5 miljoen RX-modellen verkocht. De vijfde generatie Lexus RX is extra bijzonder, want voor het eerst is het model ook verkrijgbaar met plug-in hybridetechnologie.

RX 450h+ is de goedkoopste

In Nederland betekent dat uitstekend nieuws, want een PHEV heeft op papier een lage CO2-uitstoot. Daardoor betaal je aanzienlijk minder BPM (slechts 650 euro). Sterker nog: de Lexus RX450h+ is de voordeligste Lexus RX in Nederland. Rijden kan vanaf 84.995 euro, terwijl een reguliere RX 350h hybride al minimaal 92.995 euro moet kosten, inclusief 7.709 euro aan BPM. De plug-in hybride is verreweg de populairste motorisering van de nieuwe generatie RX. Reden genoeg dus om juist deze motorvariant mee te nemen voor een roadtrip richting Stuttgart.

Lexus RX 450h+

Lexus RX 450h+

Eerst even wat uitleg over wat je precies krijgt in zo’n Lexus RX450h+. De aandrijflijn heeft een systeemvermogen van 225 kW (306 pk) en een maximumkoppel van 572 Nm. De plug-in hybridevariant binnen de RX-line-up beschikt over een 2,5-liter hybridemotor met een vermogen van 136 kW (185 pk) en 227 Nm aan koppel, een elektromotor vóór met 134 kW (182 pk) en 270 Nm, een elektromotor op de achteras met 40 kW (54 pk) en 121 Nm alsook een 18,1 kWh-lithium-ion batterij met 96 cellen.

Is de Lexus RX 450h+ ook zwaar?

De acceleratie van 0-100 km/u neemt 6,5 seconden in beslag. Op papier kan de auto maximaal 65 kilometer elektrisch rijden. In EV-modus is de topsnelheid begrensd op 135 km/u. De topsnelheid in hybride modus komt uit op 200 km/u. De RX 450h+ is de zwaarste RX in de line-up. Hij weegt rijklaar 2.185 kilogram. Dat betekent dat wanneer de batterij ‘leeg’ is, dat de benzinemotor extra hard moet werken om de complete auto inclusief de zware batterij aan te drijven. Toch blijft het brandstofverbruik ook dan binnen de perken, al is dat wel sterk afhankelijk van het gekozen rijtempo. We haalden met grote stukken autobahn en rijden in het centrum van Stuttgart een gemiddelde van ongeveer 6,8 l/100 km. Dat is niet eens zo’n gekke score.

Voordelen van een plug-in hybride

Het is een van de voordelen van een plug-in hybride dat je – als het moet – gewoon kunt vertrouwen op de benzinemotor, ideaal voor bijvoorbeeld een autovakantie waarbij je snel richting je eindbestemming wilt reizen. Uiteraard daalt dat brandstofverbruik aanzienlijk als je het accupakket wél oplaadt. Dan kan je zomaar 1 op 25 halen met deze Lexus RX 450h+, een uiterst nette score voor een auto van dit formaat. Over het opladen gesproken: de auto heeft een boordlader van 6,6 kW. Daarmee kan de batterij in 2,5 uur volledig opgeladen worden.

Lexus RX 450h+

Om van te watertanden

Goed, de roadtrip. We hebben een programma samengesteld waarvan de petrolhead absoluut gaat watertanden. Op het menu – verspreidt over drie dagen – staan het Porsche Museum, het Mercedes-Benz Museum, Motorworld Stuttgart, Mercedes-Benz Classic, Mechatronik en diverse exclusieve dealers, zoals die van Ferrari, Porsche, Mercedes-Benz, Lamborghini, McLaren en Pagani. Op deze website mag je de komende tijd het nodige aan content verwachten over al deze bezoeken, want speciaal voor jullie hebben we alles in detail vastgelegd. En veel gewandeld, want onze stappenteller stond roodgloeiend.

Comfortabel en dynamisch

De Lexus RX weet zich tijdens de roadtrip keurig te gedragen. De auto rijdt bijzonder comfortabel, maar er is ook een vleugje dynamiek aanwezig. De stuurinrichting heeft een lekker vlezig gevoel en het onderstel geeft voldoende feedback. De achteras is wel wat aan de stugge kant. De ruimte aan boord is bovengemiddeld goed, helemaal achterin waarin je als volwassen persoon uitstekend kunt zitten. Er is beenruimte in overvloed en de rugleuning is elektrisch verstelbaar zodat je ook achterin lekker comfortabel kunt ‘bankhangen’.

Lexus RX 450h+

Dit kan beter

Uiteraard vallen er ook wat zaken op die verbetering kunnen gebruiken. We hebben het ook al geschreven in onze test van de RX 500h, het topmodel binnen de RX-line-up. De stuurwielbediening met ‘touch-knoppen’ kan absoluut beter. Op de knoppen schitteren icoontjes van afwezigheid. Je dient eerst je duim op de knoppen te leggen, waarna in het head-up display in beeld verschijnt welke mogelijkheden je hebt. Dat is te afleidend en omslachtig. Het hervatten van de cruise control bijvoorbeeld, vergt daardoor gevoelsmatig te veel handelingen. Afijn, dat lost Lexus in de toekomst vast en zeker op.

Toeters en bellen kunnen uit

Verder klinken er de nodige (verplichte) toeters en bellen als je in de RX rijdt. Lexus volgt hierbij gewoon de Europese voertuigregels, dus neem dit de Japanners niet kwalijk. Elke nieuwe auto moet voldoen aan vrij ‘betuttelende’ veiligheidseisen, zoals een waarschuwingstoon als je net iets te hard rijdt. Stel je rijdt 61 km/u waar 60 km/u is toegestaan, dan krijg je een waarschuwing. Niet leuk, maar dit is wettelijk geregeld. Gelukkig kan dit allemaal uit, al moet je dat wel elke keer doen als je de auto opnieuw start. Uiteindelijk wordt deze handeling normaal: voor vertrek schakel je gewoon de systemen uit waar je geen trek in hebt en het is opgelost.

Rijden op de Autobahn in een Lexus RX 450h+

Zoeken naar het juiste toerental

Als autobahn-cruiser blijkt een Lexus RX een uitstekende metgezel. Hij beschikt over voldoende power. Bij bergop merk je dat de motor sterk klimt in toerental. De CVT zoekt hierbij dan naar het ideale toerental om met minimale inspanning nog de heuvel op te rijden. Echt storend vinden wij dit niet, want de geluidsisolatie is goed in orde. Ook rol- en windgeluiden blijven ver op de achtergrond. In de omgeving van Stuttgart hebben we eigenlijk alle soorten weer gehad, van lekker droog asfalt tot stortbuien en zelfs sneeuwval. De Lexus RX 450h+ weet met al die weertypes raadt. Er is altijd gevoel van controle. Rijden in de RX is zelfs een rustmomentje op je drukke dag.

Veel stop-startverkeer

Dat is in het drukke stadsverkeer van Stuttgart wel zo prettig, want op alle moment op de dag is het bijzonder druk. Je krijgt ook te maken met veel stop-startverkeer. Voor een PHEV, BEV, HEV of MHEV is dat goed nieuws, want je wint telkens energie terug. Zonder op te laden heb je na een aantal stopsessies al snel weer wat energie in de RX-batterij om elektrisch te rijden.

Stuttgart

Stuttgart – gelegen in het zuidwesten van Duitsland – staat bekend om zijn significante rol in de auto-industrie. De stad heeft een rijke autohistorie die nauw verbonden is met twee wereldberoemde automerken: Mercedes-Benz en Porsche. Vandaar dat we ook de twee musea van deze merken willen bezoeken. De auto-industrie speelt een cruciale rol in de economie van Stuttgart en de omliggende regio. Dat zie je aan alles, want diverse bedrijven zijn op diverse manieren verbonden aan Porsche of Mercedes-Benz.

Naast autofabrieken is er ook een significante toeleveringsindustrie in Stuttgart en zijn er talrijke onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten – gerelateerd aan de automobielindustrie – te vinden. Dit heeft Stuttgart tot een van de centra van technologische innovatie in Duitsland gemaakt. Stuttgart is een stad waar de autocultuur diep geworteld is in het dagelijks leven. Er worden regelmatig auto-evenementen, beurzen en tentoonstellingen gehouden, die autoliefhebbers van over de hele wereld aantrekken. De musea van Porsche en Mercedes-Benz zijn vrijwel het hele jaar geopend.

Fraaie auto

Qua design is de Lexus RX een bijzonder aantrekkelijke auto, ook in het donker. We parkeren de RX bijvoorbeeld op de parking van de lokale Porsche-dealer waar de nodige spotlights aanwezig zijn. Dan merk je goed dat de RX een lekker ‘dikke’ auto is, met een rustig en toch fraai lijnenspel. Weet wel dat we rijden in de President Line, de dikste versie. Prijskaartje: minimaal 97.995 euro. Je krijgt dan wel 21-inch hoogglans wielen, stoelventilatie voor de voorstoelen, een Mark Levinson Premium Surround System met 21 luidsprekers en subwoofer en een tienvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. In de kleur Terrane Khaki is de Lexus RX een bijzondere verschijning.

Origineel alternatief

In het (Duitse) verkeer blijkt ook dat de RX in het oog springt. We merken geregeld op dat mensen toch even een blik werpen op deze Japanse luxe-SUV. Een BMW X5, Audi Q7, Mercedes-Benz GLE en Volvo XC90 zie je al vaak genoeg. Met deze RX heb je iets bijzonders in handen. Feitelijk is de RX wat ons betreft nog een beetje ondergewaardeerd. Jammer, want de RX is een multitalent. Leuk om te rijden, maar ook handig in gebruik.

Ten opzichte van de vorige generatie is de lengte van de bagageruimte bijvoorbeeld met 50 mm toegenomen, terwijl de laaddrempel juist met 30 mm is verlaagd. De in drie delen (40/20/40) neerklapbare achterbank maakt het mogelijk om ook grotere spullen te vervoeren. In totaal reden we met vier personen plus bagage in de RX 450h+ en hadden we zelfs nog ruimte over. Gelukkig maar, want een bezoek aan de Porsche- en Mercedes-Benz-dealer is met al die fraaie merchandise toch altijd wat duurder dan je in eerste instantie verwacht. Voor alle aankopen was er met slim inpakken nog ruimte over.

Lexus RX 450h+

Conclusie? De Lexus RX 450h+ is een SUV waarmee je alle kanten op kan. Je kan volledig elektrisch rijden maar ook in een keer richting een vakantiebestemming rijden zonder te laden. Weet wel dat de brandstoftank van deze PHEV wat kleiner is. Dus je moet iets vaker tanken. Maar dat neem je voor lief, want op alle andere fronten legt deze Japanse SUV je in de watten.

Stay tuned voor meer, zoals bijzondere verhalen en fotoverslagen!