Achtergrond Autotests

Review – Volkswagen Passat Variant (2024), hoe praktisch is hij echt?

maart 7, 2024

Volkswagen Passat Variant

De negende generatie Volkswagen Passat heeft een wielbasis van 2.841 mm. Dat is een toename van 50 mm ten opzichte van de vorige generatie Passat Variant. Ter info: de Skoda Superb heeft exact dezelfde wielbasis. De totale lengte van de Passat is met 150 mm toegenomen tot 4.917 mm, de breedte nam slechts met 20 mm toe tot 1.852 mm. Met 1.506 mm is de hoogte gelijk gebleven aan die van zijn voorganger. Het design oogt tijdloos en strak. Dankzij het nieuwe ontwerp is de Passat Variant zeer gestroomlijnd. Met een Cw-waarde van 0,25 heeft hij de beste luchtweerstandscoëfficiënt ooit voor een Passat Variant.

Meer interieurruimte

Het interieur van de nieuwe Passat Variant biedt nog meer ruimte dan zijn toch al ruime voorganger. Dankzij de 5 cm langere wielbasis neemt de maximale beenruimte met 50 mm toe tot 947 mm. De inhoud van de bagageruimte is met 40 liter gegroeid tot 690 liter (met de achterbank omhoog). De ruimte breidt nog verder uit tot 1.920 liter wanneer de achterbank wordt neergeklapt. De Skoda Superb Combi heeft exact dezelfde maten voor de bagageruimte.

Volkswagen Passat Variant

IQ.LIGHT

Volkswagen levert verschillende led-koplampen. Er is keuze uit normale led-koplampen of optionele HD LED Matrix-koplampen (IQ.LIGHT). In het geval van die laatste type verlichting worden beide lichtunits met elkaar verbonden via een horizontale led-strip in de grille. Deze optisch doorlopende lichtstrip geeft de Passat een opvallend front. Ook de achterkant valt op, onder meer dankzij de doorlopende led-achterlichtunits waardoor de breedte van de carrosserie wordt benadrukt.

Interieur Volkswagen Passat

In het interieur van de nieuwe Volkswagen Passat valt de hoogwaardige afwerking op, maar vooral de vierde generatie van het MIB-infotainmentsysteem (MIB4). Dit systeem bestaat uit twee delen die een centraal geheel vormen. De digitale cockpit achter het stuur is kraakhelder, maar heeft wel een wat drukke weergave van diverse icoontjes. Meer te spreken zijn we over het infotainmentsysteem zelf. Dat steekt uitstekend in elkaar en is eenvoudig te bedienen. Ook het uitschakelen van wat rijhulpsystemen is binnen twee seconden geregeld, precies zoals het hoogt. De snelheidswaarschuwing en rijstrookassistent zet je zo uit, dat scheelt ergernis onderweg. Standaard is de nieuwe Passat overigens uitgerust met een centraal display met een schermdiagonaal van 12,9 inch. Optioneel of afhankelijk van de uitrusting kan een 15-inch display worden besteld. 

Interieur

Handige schakelaar

De middenconsole van de Passat biedt lekker veel opbergruimte. Dat komt omdat de schakelmodule nu verplaatst is naar de stuurkolom. De schakelaar wordt naar voren in de ‘D’-stand gedraaid om weg te rijden en teruggedraaid naar ‘R’ om achteruit te rijden, terwijl de parkeerrem zich eenvoudig laat activeren door op de zijkant van de schakelaar te drukken. Links bespeuren we een multifunctionele combischakelaar voor de richtingaanwijzer- en ruitenwisserfuncties. Alles werkt heel eenvoudig in de praktijk.

VOLKSWAGEN PASSAT VARIANT (2024), hoe praktisch is hij echt? – REVIEW – AutoRAI TV

Heerlijke stoelen

Ook te spreken zijn we over de stoelen in de Passat. Dit zitten heerlijk, in het bijzonder de nieuwe ergoActive-voorstoelen. Deze beschikken over een elektrische verstelling (tot 14-voudig, afhankelijk van model en uitrusting) en over massage- en airconditioningfuncties. Vooral de massagefunctie werkt perfect. Daar kunnen duurdere modellen nog wat van leren. In het interieur valt tijdens het rijden ook op dat Volkswagen veel werk heeft gestoken in de geluidsisolatie. De Passat is aangenaam stil. Voor de zijruiten wordt naast de standaard akoestische voorruit gebruikgemaakt van dubbel glas met akoestische folie.

MQB Evo-bodemarchitectuur

Hadden we overigens al gezegd dat de nieuwe generatie Volkswagen Passat op de MQB Evo-bodemarchitectuur staat? Dit platform biedt meer ruimte voor elektrificatie en nieuwe technologie. Denk in dat laatste geval aan adaptieve chassiscontrole (Dynamic Chassis Control Pro) waarmee je als gebruiker keuze hebt uit vijftien standen om het onderstel aan te passen. Je kan kiezen uit een zacht of harder onderstel. Fijn! Dit systeem is wel optioneel.

Volkswagen Passat Variant

Motorvarianten Volkswagen Passat

Conventionele aandrijflijnen staan niet op de prijslijst van de Passat. Er is keuze uit een 48V mild-hybride optie: een eTSI met 110 kW (150 pk). Een automatische DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling is altijd standaard. Bij de eTSI is dat een zeventraps DSG.  Boven de eTSI positioneert Volkswagen twee eHybrids. Dat zijn plug-in hybrides. Er is keuze uit een versie met 150 kW (204 pk) of een topversie met 200 kW (272 pk). De eHybrid-modellen hebben een zestraps DSG.

Snelladen met een plug-in hybride

Dankzij de nieuwe batterij van 19,7 kWh (netto energie-inhoud) kan de Passat Variant volgens de WLTP-testnorm 100 kilometer rijden op een volle lading stroom. Reken in de praktijk op ongeveer 70 tot 80 kilometer, afhankelijk van omstandigheden. Daarnaast is het met een Passat eHybrid mogelijk om met een vermogen van 50 kW op te laden aan een DC-snellaadstation. Snelladen dus met een PHEV! De PHEV combineert een elektromotor met een 1.5 TSI evo2 turbo-benzinemotor. Alle motorvarianten hebben overigens voorwielaandrijving.

Volkswagen Passat Variant
Martin Meiners

Uitvoeringen Volkswagen Passat

De nieuwe generatie Volkswagen Passat is verkrijgbaar als Passat, Business, Elegance en R-Line. De basisuitrusting van de Passat bestaat uit het nieuwe MIB4-display, ‘App-Connect’ draadloze smartphone-integratie, automatische airconditioning, USB-C-poorten met een laadvermogen van 45 W (voor) en dakrails (in zwart). Op het gebied van rijhulpsystemen zijn onder meer Automatische afstandsregeling (Adaptive Cruise Control), Dodehoeksensor (Side Assist), Afstandscontrolesysteem (Front Assist), Rijstrookbehoudassistent (Lane Assist), Parkeersensoren vóór en achter (Park Distance Control), Achteruitrijcamera (Rear View) en Dynamic Road Sign Display standaard, evenals LED-koplampen en -achterlichtunits.

De nieuwe Passat 1.5 eTSI is te bestellen vanaf 48.990 euro en de Passat 1.5 eHybrid (Business) is er vanaf 49.990 euro. Door dat kleine prijsverschil zal het grootste deel van de kopers voor een PHEV gaan.

Infotainmentsysteem Passat 2024

Conclusie review Volkswagen Passat

De nieuwe Volkswagen Passat is een ruimtewonder, net als zijn broer: de Skoda Superb Combi. Vooral als R-Line is het een ontzettend dikke familie-estate. De rijeigenschappen zijn uitstekend. De auto is stil, comfortabel en zuinig, zolang je de accu van de PHEV maar aan de lader hangt. Alleen dan valt er voordeel te behalen en kun je genieten van het maximale prestatiepotentieel van de auto. In de omgang is de nieuwe Passat een eenvoudige auto. De leercurve is bijzonder laag en de bediening zit logisch in elkaar. De auto biedt daarnaast verschillende opbergmogelijkheden en biedt ruimte aan het hele gezin. Zelfs op de achterbank is het prettig zitten. Goedkoop is de Passat niet en er moeten nog altijd veel opties van de optielijst komen. Maar buiten dat is het een meer dan complete auto. De vraag is alleen: ga je voor een Superb Combi of kies je voor 50.000 euro toch een batterij-elektrische auto uit?











Volkswagen Passat Variant











Volkswagen Passat Variant


Volkswagen Passat Variant 2024














Volkswagen Passat Variant