Achtergrond Fun

Review – Gran Turismo (film, 2023) – Niet alleen een ‘must-see’ voor GT-liefhebbers

augustus 7, 2023

Simracen

Tegenwoordig is het gebruik van racesimulators heel gewoon in de autosport. Professionele teams maken gebruik van simracen om nieuw talent te ontdekken en de vaardigheden en reactietijden van hun coureurs te verbeteren. Als coureurs niet in een échte raceauto zitten, dan zitten ze waarschijnlijk thuis achter achter het stuur van een dure simracing setup. Verstappen, Leclerc en Norris hebben zelfs een volwaardige online racecarrière. Maar nog niet zo lang geleden werd er in de racerij nog neergekeken op simracers. Een computerspelletje is heel wat anders dan de werkelijkheid, toch? De Japanse gameontwerper Kazunori Yamauchi vond dat maar onzin.

Playstation Gran Turismo

In 1992 begon Kazunori aan de ontwikkeling van Gran Turismo met één duidelijk doel voor ogen: een zo realistisch mogelijke racegame creëren. Het moest eigenlijk niet eens een game zijn, maar een simulator. Net zoals piloten leren vliegen met Microsoft Flight Simulator, wilde hij coureurs leren racen met Gran Turismo. De rest van het verhaal ken je waarschijnlijk wel. Het spel werd een doorslaand succes en heeft inmiddels bij de zevende editie bereikt. Sinds het debuut van de franchise in 1997 zijn er wereldwijd meer dan 90 miljoen exemplaren verkocht, waardoor het de best verkochte videospelreeks binnen het Playstation-universum is.

Gran Turismo film

Nu is er een film gemaakt over het spel waarmee menig autoliefhebber is opgegroeid. Vanwege de Hollywood-staking is de bioscooprelease een paar weken uitgesteld, maar eind augustus is hij te zien in de Nederlandse bioscopen. De film Gran Turismo draait niet alleen om het iconische PlayStation-spel, maar ook om twee andere hoofdpersonages: Jann Mardenborough en de Nissan GT-R.

Jann Mardenborough

De film Gran Turismo is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jann Mardenborough. Wat begon als een hobby in de virtuele wereld van Grand Turismo, groeide uit tot een carrière als professionele coureur. Jann Mardenborough werd geboren op 9 september 1991 in Cardiff, Wales. Als tiener bracht hij al zijn vrije tijd door op zijn Playstation. Een gameverzameling had hij niet. Er zat slechts één Cd-rom in z’n console: Gran Turismo. Op elfjarige leeftijd begon hij te karten. Maar zijn ouders – in de film gespeeld door Djimon Hounsou (Furious 7, Captain Marvel) en Geri Halliwell (ja, die ja: Spice Girl en vrouw van Red Bull-teambaas Christian Horner) – hebben niet genoeg geld om zijn dure hobby te bekostigen. Een echte racecarrière lijkt er dus niet in te zitten voor Jann.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

GT Academy

Ondertussen bedacht aan de andere kant van de wereld een slimme marktingsman van Nissan – Darren Cox, gespeeld door Orlando Bloom – de GT Academy. De Japanse automaker nodigde voor deze wedstrijd de beste Gran Turismo-gamers uit en liet ze strijden om de ultieme prijs: de kans op een professionele raceopleiding, met als doel een contract bij het raceteam van Nissan. Jann ging de uitdaging aan en werd uit duizenden deelnemers uiteindelijk gekozen om deel te nemen aan een trainings- en ontwikkelingsprogramma van Nissan.

Van gamer naar racer

Na een intensieve periode in het Nissan Driver Development Programme – onder leiding van oud coureur Jack Salter (meesterlijk gespeeld door Stranger Things-acteur David Harbour), maakte Jann in 2012 zijn debuut in de autosport, in het Britse Formule 3-kampioenschap. Hij maakte al snel indruk met zijn snelheid en ging snel door naar hogere niveaus van de autosport. In 2014 beleefde hij het hoogtepunt van zijn carrière toen hij mocht deelnemen aan de 24 uur van Le Mans en een tweede plaats in zijn klasse behaalde.

De moeite waard?

Als liefhebber van Gran Turismo moet je de film hoog op je lijstje hebben staan. Want zeg nou eerlijk, wie heeft er nou niet achter zijn Playstation-stuur gedroomd van een racecarrière? Autoliefhebbers die niets met games hebben komen ook aan hun trekken. De Nissan GT-R steelt de show en het machtige geluid van de dubbel geblazen 3,8-liter V6 klinkt door een bulderende audio-installatie van een bioscoopzaal haast nét zo lekker als in het echt.