Achtergrond Autonieuws

Prinsjesdag 2022: Verhoging vliegbelasting maakt autovakantie aantrekkelijker

september 20, 2022

Vliegbelasting

Het kabinet is van plan om de vliegbelasting per 1 januari 2023 te verhogen met € 18,48. De vliegbelasting gaat dan omhoog van ongeveer € 8 naar ruim € 26 per vliegticket. Het kabinet wil zo de CO2-uitstoot door vliegen verminderen.

CO2-uitstoot door vliegen verminderen

Rijksoverheid: “Door de vliegbelasting te verhogen wordt het verschil tussen de prijs van een vliegticket en een treinkaartje kleiner. Zo wil het kabinet stimuleren dat mensen vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig.”

Autovakanties extra aantrekkelijk

Maar deze maatregel maakt automatisch ook autovakanties een stuk populairder, want door hogere ticketprijzen kiezen families wellicht voor een autovakantie in Europa. Alleen die omslag zou al kunnen zorgen voor een flinke CO2-reductie. Want vluchten naar verre bestemmingen hebben grote impact op het milieu.

Korte en lange afstanden

“De vliegbelasting van ruim € 26 geldt zowel voor tickets voor korte afstanden als lange afstanden. De vliegbelasting bestaat sinds 2021 om de CO2-uitstoot door vliegen te verminderen. CO2 is een broeikasgas dat schadelijk is voor het klimaat. De verhoging van de vliegbelasting levert de Rijksoverheid € 400 miljoen op”, zo valt te lezen in het Belastingplan 2023.

Tarievenoverzicht

Prinsjesdag

Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in. Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar. Lees alles over Prinsjesdag 2022!