Autonieuws

Op zoek naar een SUV: welke modellen zijn er?

november 18, 2022

Verschillende SUV-modellen

In principe bestaat het gros van de SUV-markt uit drie segmenten: compact, middelgroot en groot. De compacte SUV wordt ook wel een crossover genoemd en is in essentie een hatchback die hoger op zijn wielen staat en een stoerdere uitstraling heeft. Een middelgrote SUV is qua formaat juist weer vergelijkbaar met een stationwagon, terwijl een grote SUV ook ruimte kan bieden aan méér dan vijf personen.

Compacte SUV

Een compacte SUV is door zijn kleinere formaat ideaal voor het gebruik in de stad. Een goed voorbeeld hiervan is de SEAT Arona. Qua formaat is de Arona nauwelijks groter dan de SEAT Ibiza, maar hij biedt wel de typische voordelen van een SUV: een hogere instap en een gewaagdere uitstraling. Ook zijn compacte SUV’s relatief licht ten opzichte van hun grotere broers, wat weer resulteert in een gunstig brandstofverbruik.

Middelgrote SUV

Voor de mensen die meer ruimte nodig hebben, bijvoorbeeld voor de vakanties, is de middelgrote SUV een goede optie. In een middelgrote SUV hebben de achterpassagiers namelijk meer ruimte en kun je ook flink wat extra bagage meenemen. Voor de bestuurder biedt de hoge zitpositie op lange ritten meer comfort en overzicht. Een bijkomend voordeel is dat middelgrote SUV’s in veel gevallen een hoog trekgewicht hebben, waardoor je er ook makkelijk een caravan achter kunt hangen. Kom je onverhoopt een keer een onverharde weg vol gaten tegen, dan is de middelgrote SUV daar door zijn hogere bodemvrijheid meer dan prima tegen opgewassen.

Grote SUV

Vroeger kocht je een MPV als je regelmatig meer dan vijf personen moest vervoeren in de auto, maar nu heeft de SUV die plaats ingenomen. In een grote SUV heb je, afhankelijk van de stoelconfiguratie, drie zitrijen waarbij de achterste zitrij bestaat uit twee kleinere stoelen. Voor volwassenen is dat niet echt prettig zitten, maar voor kinderen is het goed uit te houden. Heb je de achterste zitplaatsen niet nodig, dan biedt een grote SUV een zee aan bagageruimte. Neem de SEAT Tarraco als voorbeeld: met alle stoelen neergeklapt bedraagt de kofferbakruimte maar liefst 1.920 liter!

Welk SUV-model moet ik hebben?

Kortom, welke SUV geschikt is voor jou hangt helemaal af van wat je in een auto zoekt. Als je in de stad woont en twee jonge kinderen hebt, is een compacte SUV in principe voldoende. Neem je de auto vaak mee op vakantie, dan kan het juist weer lonen om voor de middelgrote SUV te gaan. Als je regelmatig veel mensen of spullen mee moet nemen, blijft er eigenlijk maar één optie over: de grote SUV.