Autonieuws Autotests

Nissan Qashqai e-Power: De ideale oplossing voor wie nog niet klaar is voor een volledig elektrische auto?

juni 12, 2023

Dé oplossing?

Elektrisch rijden kan een uitdaging zijn als je in een appartement woont waar het plaatsen van een laadpaal niet mogelijk is, of in een straat zonder laadinfrastructuur. Een EV is ook niet altijd aantrekkelijk als je regelmatig langere afstanden op de snelweg moet afleggen. Niet iedereen heeft zin om thuis aan de keukentafel een route langs laadpalen uit te stippelen voordat ze op reis gaan. Maar wat als je niet wilt achterblijven bij je buren en niet als enige in de straat een auto met een ouderwetse plofmotor voor je deur wilt hebben staan?

Overgangsauto

Dan kun je een bezoekje aan een Nissan-showroom overwegen. De Japanners hebben namelijk de ideale overgangsauto in de showroom aan: de Qashqai e-Power. Met deze auto kun je volgens het merk wennen aan de voordelen van elektrische aandrijving zonder je zorgen te maken over de beperkte laadmogelijkheden en actieradius. Het is namelijk een elektrische auto die je nooit hoeft op te laden. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. AutoRAI.nl ging daarom op reis met de vernuftige Nissan en onderzocht hoe hij werkt en wat zijn voordelen precies zijn.

Hoe werkt hij?

Laten we eerst maar eens bespreken wat hij doet. Zoals eerder vermeld, rijdt de Qashqai e-Power altijd elektrisch. Tenminste, de elektromotor zorgt altijd voor de aandrijving van de wielen. Dit betekent dat je continu kunt profiteren van de voordelen van elektrisch rijden, zoals een soepele en stille rit. Je hoeft dus ook niet zelf te schakelen. Er zijn überhaupt geen schakelmomenten. Het is net een elektrische auto dus.

Lekker snel

En laten we de rappe acceleraties niet vergeten, dankzij het direct beschikbare vermogen van de 190 pk sterke elektromotor. Je hebt altijd het imposante koppel van 330 Nm direct tot je beschikking. Net als een volledig elektrische auto is hij dan ook behoorlijk vlot. Een 0-100-sprint is in slechts 7,9 seconden achter de rug. De elektrische crossover van je buurman kun je dus goed bijhouden.

Huh?!

Nu vraag je je waarschijnlijk af: als je de Qashqai e-Power niet hoeft op te laden, waar haalt hij dan zijn stroom vandaan? Het antwoord is eenvoudig en vertrouwd: je tankt hem gewoon vol bij een tankstation. De Qashqai e-Power is namelijk een hybride auto met een benzinemotor die fungeert als generator voor de elektrische motor. De Qashqai e-Power wekt dus zelf stroom op, die vervolgens wordt opgeslagen in een compacte batterij. Vanuit deze batterij wordt de stroom naar de elektromotor gestuurd, die de wielen laat draaien.

Actieradius

In de Japanse crossover zul je niet snel last hebben van actieradiusangst. Een actieradius van ‘maar liefst’ 500 kilometer – zoals bij de beste elektrische auto’s het geval is – lacht de Qashqai om. Na een tankbeurt geeft de Qashqai-boordcomputer een stevige actieradius van dik 800 kilometer aan. Kijk, daar heb je wat aan.

De Qashqai e-Power kan bovendien tijdens het rijden energie terugwinnen. Hij is namelijk voorzien van een regeneratief remsysteem, dat energie die vrijkomt bij het afremmen omzet in elektriciteit. Dat drukt het brandstofverbruik en geeft je telkens een paar extra kilometers actieradius. Bovendien hoef je zo minder vaak en hard op je rem te trappen, de auto remt vanzelf af op de motor. Scheelt ook nog eens slijtage aan je remmen dus. Ook deze techniek kom je tegen in volledig elektrische auto’s.

Nissan Qashqai e-Power

Zoals gezegd is de Qashqai e-Power een uitkomst voor mensen die thuis niet kunnen laden. Maar ook voor mensen die gewoon nog geen zin hebben in het gehannes met stekkers of bang zijn voor actieradiusangst. Met de Qashqai e-Power hoef je je geen zorgen te maken over het opladen of een beperkte actieradius. Je kunt gewoon tanken zoals je gewend bent en toch genieten van een zorgeloze elektrische rijervaring. Een gevalletje niet de lasten wel de lusten dus…

In de video hieronder vertellen we je tijdens onze roadtrip met de Qashqai e-Power naar een bijzondere locatie meer over onze ervaring met de bijzondere hybrideauto.