Autonieuws

Nissan bevestigt elektrische Qashqai, Juke en LEAF

november 27, 2023

Nissan investeert

Nissan investeert volop in elektrische modellen en met name in de fabriek in Sunderland. De zogeheten EV36Zero-hub in Sunderland omvat in totaal drie elektrische modellen, drie gigafabrieken en een investering van 3 miljard pond. Dat is goed nieuws voor de 7.000 Britse werknemers van Nissan en de 30.000 banen die deel uitmaken van de toeleveringsketen. Het transformatieproject omvat niet alleen toekomstige volledig elektrische versies van de Juke en Nissans vlaggenschip, de Qashqai. Nissan bevestigt ook dat het derde model dat gepland staat voor productie in het Verenigd Koninkrijk de nieuwste generatie LEAF zal zijn.

Een nieuw tijdperk voor Nissan

Makoto Uchida, President en CEO van Nissan, zegt: “Spannende, elektrische auto’s vormen de kern van onze plannen om koolstofneutraliteit te bereiken. Nu er elektrische versies van onze belangrijkste Europese modellen aankomen, gaan we steeds sneller een nieuw tijdperk tegemoet voor Nissan, voor de auto-industrie en voor onze klanten. Het EV36Zero-project plaatst onze faciliteit in Sunderland, de grootste autofabriek ooit in Groot-Brittannië, in het hart van onze toekomstvisie. Het betekent dat ons Britse team de auto’s van de toekomst gaat ontwerpen, ontwikkelen en produceren, waardoor we koers zetten richting een volledig elektrische toekomst voor Nissan in Europa.”

Drie nieuwe elektrische modellen

Met de nieuwste investering is een bedrag van £ 1,12 miljard gemoeid, bestemd voor onder meer de uitbreiding van de toeleveringsketen voor R&D en de productie van de twee nieuwe modellen die vandaag zijn aangekondigd, alsmede verbeteringen aan de faciliteiten en het productieproces, vaardigheidstraining en apparatuur voor leveranciers. Eerder al kondigde Nissan een investering van £ 423 miljoen aan voor de eerste fase EV36Zero waarin de productie van een nieuw elektrisch model centraal staat.

Deze drie nieuwe elektrische modellen vertegenwoordigen de toekomst voor de modellen die momenteel in de Nissan-fabriek in Sunderland worden geproduceerd, de Nissan Qashqai, Nissan Juke en Nissan LEAF. De drie toekomstige modellen worden geïnspireerd op drie volledig elektrische conceptmodellen waarvan er onlangs twee zijn onthuld op de Japan Mobility Show. Het gaat om de Nissan Hyper Urban Concept (volledig elektrische crossover), de Nissan Hyper Punk Concept (een volledig elektrische compacte crossover) en de Nissan Chill-Out Concept uit 2021. Meer informatie over de drie modellen, inclusief modelnamen, specificaties en lanceringsdata, maakt Nissan op een later moment bekend.


Transformatie van de productiefaciliteit in Sunderland

Nissan investeert ook 1 miljard pond voor de totstandkoming van EV36Zero, de transformatie van de productiefaciliteit in Sunderland en de implementatie van ’s werelds eerste EV-productie-ecosysteem. Daarnaast spant de gemeenteraad van Sunderland zich in voor de ontwikkeling van een ‘Microgrid’ voor het leveren van 100% duurzame elektriciteit aan Nissan en zijn toeleveranciers. Hierbij worden bestaande wind- en zonneparken geïntegreerd, waaronder Nissans gloednieuwe zonnepark met 20 MW.

De twee extra modellen, de bouw van een gigafabriek en verdere investeringen voor projecten ten behoeven van de infrastructuur, vergen een investering van maximaal 2 miljard pond. Dit betekent dat de plannen van Nissan voor de toekomstige elektrische versies van de Qashqai, Juke en de vervanger van de LEAF resulteren in een investering van 3 miljard pond in Groot-Brittannië.

Daarnaast heeft de Britse regering een financiering van 15 miljoen pond toegekend voor een 30 miljoen pond kostend samenwerkingsproject onder leiding van Nissan. Dit zal de technische expertise en de R&D-capaciteiten voor emissievrije voertuigen van het Nissan Technical Centre (NTCE) in Cranfield, Bedfordshire verder versterken, waardoor de mogelijkheden voor het veiligstellen van extra Britse R&D-investeringen in toekomstige modellen worden vergroot.

Nissan LEAF

Groei in heel Groot-Brittannië

Volgens de Britse minister voor Internationale handel Kemi Badenoch laat de investering van Nissan in Sunderland eens te meer zien dat de plannen van de regering voor de automobielsector zeer waardevol zijn. “De komende productieplannen bouwen voort op deze deal en andere recente grote investeringen in de Britse auto-industrie. Dat ondersteunt duizenden banen en zorgt voor groei in heel Groot-Brittannië.”

Raadslid Graeme Miller van de gemeenteraad van Sunderland: “De aankondiging van vandaag is fantastisch nieuws voor Sunderland en het Verenigd Koninkrijk . Hiermee kunnen we verder werken aan onze sterke punten in de automobielsector, het creëren van banen en het vergroten van onze koolstofarme economie. Het is een enorm blijk van vertrouwen in de stad en regio – en onze mensen – dat Nissan er opnieuw voor heeft gekozen hier te investeren.”

EV36Zero is een belangrijk onderdeel van Nissan Ambition 2030, de langetermijnstrategie van het merk om een 100% duurzame onderneming te worden, op weg naar een schonere, veiligere en meer inclusieve wereld. Met deze visie wil Nissan betrouwbare, opwindende en geïntegreerde mobiliteit mogelijk maken en door middel van samenwerkingen bijdragen aan een slim ecosysteem met geïntegreerde mobiliteit. De visie benadrukt de doelstelling van Nissan om in boekjaar 2050 over de gehele levenscyclus van zijn producten CO2-neutraal te zijn.

De energieopwekking voor de productie van zowel de auto’s als de batterijen komt van het EV36Zero Microgrid dat wind- en zonneparken omvat en 100% hernieuwbare elektriciteit levert aan Nissan en zijn toeleveranciers.