Autonieuws Autosport Elektrisch

Met dit monster wil Audi de Dakar winnen

september 6, 2022

Voor de tweede keer

Het is niet de eerste keer dat Audi meedoet met een volledig elektrische rallymonster. Vorig jaar debuteerde Audi in de Dakar met de eerste versie van de buggy. Audi wil als eerste autofabrikant met een geëlektrificeerde aandrijflijn de strijd aangaan tegen conventioneel aangedreven concurrenten. Met rally en Formule 1 over een aantal jaar, is het merk goed vertegenwoordigd in de motorsport.

Audi-RS-Q-e-tron
De oude Audi RS Q e-tron

Audi RS Q e-tron E2

De Audi RS Q e-tron E2 is een doorontwikkeling van die eerste generatie. De toevoeging ‘E2’ is een knipoog naar de iconische Audi Sport quattro, de evo-versie van de legendarische Groep B rallyauto uit de jaren ‘80.

De carrosserie is compleet nieuw en hij is lichter ten opzichte van het eerste model, wat het totaalgewicht en zwaartepunt van de auto verlaagt. Ook aerodynamisch is de auto aangepast. Het breedste punt is nu de cockpit, waar de carrosserie naar onderen taps toeloopt. Verder is de luchtweerstand met 15% verminderd, waardoor ook het stroomverbruik van de buggy omlaag is gegaan.


Audi-RS-Q-e-tron-E2_1


Audi-RS-Q-e-tron-E2_2


Audi-RS-Q-e-tron-E2_3

Aandrijving

De elektrische aandrijflijn van de e-tron E2 bestaat uit een verbrandingsmotor en een generator, plus een hoogspanningsaccu en twee elektromotoren op de voor- en achteras. “Een verbrandingsmotor, maar hij is toch elektrisch?” Dat klopt, maar omdat opladen in de woestijn niet zo makkelijk is zorgt de verbrandingsmotor – een 2.0 liter viercilinder TFSI motor uit de DTM – dat de accu opgeladen wordt tijdens het rijden.

De accu heeft een capaciteit van rond de 52 kWh en weegt 370 kilogram. Het totaalvermogen is 392 pk en de E2 heeft slechts 4,5 seconden nodig om de 2.000 kilogram vanuit stilstand naar 100 km/u te krijgen. De topsnelheid is reglementair beperkt tot 170 km/u.

De nieuwe technologie van de Audi RS Q e-tron E2 moet zich van 1 tot en met 6 oktober voor het eerst bewijzen tijdens de Rallye du Maroc, de ultieme voorbereiding op de Dakar van 2023.


Audi-RS-Q-e-tron-E2_6


Audi-RS-Q-e-tron-E2_5


Audi-RS-Q-e-tron-E2_4