Achtergrond Autonieuws

Mazda gooit het roer volledig om: toekomstplannen uitgelicht

november 23, 2022

Mazda-toekomst

In de afgelopen jaren is de omgeving waarin autofabrikanten opereren drastisch veranderd, vooral in Europa met de groei van geëlektrificeerde producten en de bijbehorende regelgeving. Werk aan de winkel dus. Om flexibel op deze toekomstige veranderingen te kunnen inspelen, presenteert Mazda een driefasenplan voor de periode tot 2030. Dit is Mazda’s toekomst.

Kostenbesparingen van Mazda

Met ingang van vandaag tot en met 2024 zal Mazda zich richten op het bereiken van meer veerkracht ten aanzien van wijzigingen in het milieu. De nadruk ligt op het versterken van technologische ontwikkelingen, de toeleveringsketens en kostenbesparingen.

Gedurende deze tijd versnelt Mazda de elektrificatie van zijn wagenpark door naar eigen zeggen aantrekkelijke producten te lanceren die voldoen aan de regelgeving in de respectievelijke markten. Mazda hanteert hierbij nog de Mazda Multi-Solution-benadering zodat de klant kan kiezen wat het beste bij hem of haar past.

Mazda Vision Concept, voorproefje nieuwe MX-5?

In Europa is Mazda erg trots op het succes van de Mazda MX-30 BEV, de onlangs gelanceerde Mazda CX-60 PHEV waarvan al meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht en de komst van de Mazda MX-30 R-EV in 2023. Deze versie heeft een wankelmotor als range-extender. Andere geëlektrificeerde producten volgen daarna, waaronder de Mazda CX-80 met drie zitrijen. Mazda presenteert gelijktijdig met deze toekomstplannen ook de Mazda Vision Concept, een studiemodel met verdacht veel MX-5-eigenschappen. Mogelijk geeft dit model een voorproefje van de MX-5 van de toekomst. Want jawel, ook in de toekomst is er nog ruimte voor een nieuwe MX-5. Wellicht geeft het model ook een voorproefje van de nieuwe RX-7.

Mazda toekomst 2025 tot 2027

Van 2025 tot 2027, als de regelgeving met name in Europa strenger wordt, zet Mazda de volgende noodzakelijke stappen om de transitie naar elektrificatie van het assortiment een extra impuls te geven. Dit omvat zowel de verfijning en het gebruik van Mazda’s meervoudige elektrificatie- en productietechnologieën als de wereldwijde lancering van nieuwe batterij-elektrische voertuigen, belooft de fabrikant.

Samenwerkingsovereenkomsten van Mazda

Mazda zal de overgang naar elektrificatie realiseren door middel van samenwerkingen op verschillende gebieden. Tijdens de presentatie van dit toekomstplan werd aangekondigd dat Mazda een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend om samen met zijn partners zeer efficiënte elektrische aandrijflijnen te ontwikkelen en te produceren. Investeren in batterijproductie maakt ook onderdeel uit van de toekomstplannen.

Mazda Vision Concept - zijkant

Koolstofneutraliteit in 2050

Alle plannen moeten zorgen dat Mazda rond 2050 koolstofneutraliteit bereikt in al zijn activiteiten. Mazda werkt voor het bereiken van deze toekomstplannen samen met diverse partners. Dat zijn namen van bedrijven die jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.

Met deze bedrijven werkt Mazda samen

Voor het ontwikkelen en produceren van zeer efficiënte elektrische aandrijflijnen werkt Mazda samen met liefst zeven bedrijven. Dat zijn Imasen Electric Industrial, Ondo Corporation, Chuo Kaseihin, Hiroshima Aluminum Industry, HIROTEC Corporation, Fukuta Electric & Machinery en ROHM.

Met Ondo, Hiroshima Aluminum Industry en HIROTEC heeft Mazda een joint-venture om efficiënte productietechnologie te ontwikkelen. Ook poogt Mazda met deze partijen een productie- en leveringskader voor elektrische aandrijfeenheden op te zetten.

Met Imasen Electric Industrial en ROHM is een samenwerkingsovereenkomst bereikt voor de ontwikkeling van omvormers, waaronder halfgeleiders van siliciumcarbide. Voor de ontwikkelen van elektromotoren werkt Mazda samen met Chuo Kaseihin en Fukuta Electric & Machinery. Tot slot heeft Mazda samen met Fukuta Electric & Machinery een joint-venture opgericht om kennis te vergaren en motortechnologie te ontwikkelen.

Mazda Vision Concept - achterkant