Achtergrond Autonieuws

Louwman Museum voegt speciale Lancia toe aan collectie

januari 9, 2023

Lancia Lambda, een unieke auto

Het gaat om een Lancia Lambda Ballon, een innovatieve, 100 jaar oude cabriolet. Bij introductie was deze Italiaanse auto revolutionair. De auto werd voorgesteld in 1922 op de Autosalon van Parijs. Daar toonde Lancia ook een opengewerkt model.

Vincenzo Lancia

Vincenzo Lancia bracht zeer geavanceerde innovaties en technologie samen in één enkele auto, met een design van Battista Falchetto. Het was duidelijk een auto waarin in het verleden opgedane kennis werd vertaald naar nieuwe oplossingen. De extreem ruige Italiaanse wegen van die tijd hadden er bijvoorbeeld eerder voor gezorgd dat een bladveer brak op de vooras van de Lancia Kappa die werd bestuurd door Vincenzo Lancia zelf.

Onafhankelijke voorwielophanging

Met dat incident in het achterhoofd vroeg Lancia aan Falchetto om de nieuwe auto te ontwerpen met een voorwielophanging die schokken van hobbelig terrein beter kon opvangen dan een starre as, door elk wiel zelfstandig te laten stijgen en dalen zonder het tegenoverliggende wiel te beïnvloeden. Onafhankelijke voorwielophanging was een feit.

Voorremmen

Niet alle innovaties op de Lancia Lambda waren het geesteskind van de oprichter van het merk. De zelfdragende carrosserie en onafhankelijke voorwielophanging wel, maar Battista Falchetto stelde er zelf ook enkele voor, zoals het gebruik van voorremmen. Hoewel Lancia aanvankelijk twijfelde aan deze oplossing, werd hij overtuigd door tests die hij zelf uitvoerde.


Lancia Lambda





Lancia Lambda


Lancia Lambda

























Persoonlijk getest door Mr. Lancia

Het eerste Lancia Lambda-prototype werd persoonlijk getest door Vincenzo Lancia op 1 september 1921 in het gezelschap van de vertrouwde testrijder Luigi Gismondi. De legendarische proefrit voerde langs een klimmende route van Turijn naar de Moncenisio-pas.

Tot 69 pk

In minder dan negen jaar evolueerde de Lancia Lambda. De auto werd feitelijk continu verbeterd, waarbij de cilinderinhoud en het motorvermogen toenam tot 69 pk met een topsnelheid van 120 km/u. De zesde versie introduceerde een verlengde wielbasis en een derde zitrij, wat de weg vrijmaakte voor versies met zes zitplaatsen. In totaal werden er van eind 1922 tot 1931 ongeveer 13.000 Lancia Lambda’s geproduceerd.

De Lambda was populair bij beroemdheden als de actrice Greta Garbo. Hoewel de Lancia niet als sportauto was ontworpen, maakte hij toch indruk tijdens verschillende edities van de 1000 Miglia.

Lancia Lambda 1st Series – 1922

Lange zoektocht

Het Louwman Museum in Den Haag kon na een lange zoektocht de Ballon-uitvoering met afneembaar dak aan de collectie toevoegen. In de afgelopen weken kregen enkele bezoekers van het Louwman Museum een sneak preview van de nieuwste aanwinst. Nu is de nieuwkomer permanent te zien in het museum. Lancia Lambda Ballon, een innovatieve, 100 jaar oude cabriolet.

Foto’s: Louwman Museum Facebook