Autonieuws Interview

Lotus-topman: “We willen wereldwijd naar 150.000 auto’s per jaar”

september 15, 2023

Verkoopdoelstelling van Lotus

“Binnen enkele jaren willen we op jaarbasis 150.000 auto’s wereldwijd verkopen. Een belangrijke rol is weggelegd voor het nieuwe platform waarop we diverse nieuwe modellen zullen bouwen. Die worden de komende jaren een voor een uitgerold”, aldus Niels de Gruijter.

Dealernetwerk realiseren

Het ontwikkelen en produceren van modellen is slechts een stap in de toekomstplannen van Lotus. Het merk zet ook een compleet dealernetwerk op poten om de verkoop van zijn modellen een stevige impuls te geven. Op 14 september 2023 werd in Nederland bijvoorbeeld de Lotus-dealer in Houten feestelijk geopend. Het merk timmert de komende jaren hard aan de weg voor het realiseren van een solide dealernetwerk.

Nieuwe doelgroep vinden

Lotus heeft volgens de Gruijter nog een uitdaging: “We moeten omschakelen naar een nieuwe doelgroep voor Lotus. Lotus bouwt niet meer alleen sportauto’s, maar ook gezinsauto. Het is belangrijk dat we daarbij niet de historie uit het oog verliezen, waarbij we vooral veel waarde hechten aan de kernwaarden van de historie. Dat wil zeggen dat we innovatief zijn en zo licht mogelijke auto’s bouwen met moderne en zeer vooruitstrevende technologie.”

Lotus Emeya

Toekomst van Lotus: veel modellen op komst

De toekomst van Lotus is 100% elektrisch. De Lotus Emira is het laatste model van het merk met een benzinemotor. Andere modellen krijgen allemaal een batterij-elektrische aandrijflijn. De Eletre – een sportieve SUV – en de Emeya – een sensueel gelijnde elektrische GT – zijn slechts het begin. Het merk komt daarnaast in de loop van 2024 met een tweede SUV (vermoedelijk een maatje kleinder dan de Eletre) en met een elektrische sportauto in 2026. Alle modellen worden ontwikkeld onder het Vision80-plan, toewerkend naar de 80ste verjaardag van Lotus in 2028. Lotus produceert de sportautomodellen in het Verenigd Koninkrijk. Modellen als de SUV’s en Emeya rollen van de band in het Chinese Wuhan. De fabriek aldaar heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 150.000 voertuigen.