Autonieuws

Kawasaki op waterstof? Jawel!

november 9, 2022

Kawasaki gaat op de groene toer en de blik reikt verder dan de gebruikelijke groene merkkleur. Het gaat om duurzaamheid en terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarom richt de motorproducent het vizier op elektrische motorfietsen, hybride motorfietsen en zelfs op motorfietsen op waterstof.

Elektrische Kawasaki’s

Het was de boodschap die Kawasaki over het voetlicht bracht op de motorshow in Milaan, de EICMA 2022. President Hiroshi Ito toonde een serie prototypes, waarvan een aantal al op korte termijn in productie gaat. Dat geldt onder meer voor de elektrisch aangedreven Kawasaki Naked Z en Ninja Z (met kuip). Beide hebben een 15 kW elektromotor en een batterij van 3 kWh. Ze zijn bedoeld voor stadsgebruik. Én ze zijn door het vermogen ook te berijden met A1-rijbewijs.

Waterstof-Kawasaki

Bijzonder is de studie van een Kawasaki Supercharged Ninja H2 op waterstof. Het blok van de H2 op benzine is getransformeerd naar waterstofinjectie. Directe injectie is het en de waterstof komt uit drukcilinders die achter in de zijkoffers zijn geplaatst. Het is een experimentele motorfiets die ontwikkeld is in het kader van de zoektocht naar toekomstige ‘schone’ brandstofsoorten.

Hybride Kawasaki

Hybride-aandrijving met een elektromotor en benzinemotor is bij personenauto’s behoorlijk ingeburgerd. Dat geldt echter niet voor de motorfietswereld. Er is er simpelweg geen een. Maar Kawasaki wil als eerste met een motorfiets met hybride-aandrijving komen. In Milaan is deze motor in een preview getoond. Hij kan volgens Kawasaki ook volledig elektrisch kleine afstanden overbruggen. In 2024 zal deze hybride naar alle waarschijnlijkheid worden opgenomen in de line-up.

Update voor Supercharged Ninja H2 SX

Kawasaki introduceert op zijn topmodel in de SX-lijn een radarsysteem. Daarmee is  deze Sports Tourer een technologisch podium. De radar dient onder meer voor het aansturen van de adaptieve cruise control. Maar een nieuwe functie is de grootlichtassistent, die automatisch schakelt naar dimlicht zodra een tegenligger opdoemt.