Autonieuws

In detail: de laatste generatie van de Ford Fiesta

november 17, 2023

Na een prachtig leven te hebben geleid valt in 2023 het doek voor de Ford Fiesta. Als een van de toonaangevende hatchbacks speelt de Fiesta sinds zijn debuut in 1976 een belangrijke rol in het segment van compacte, betaalbare auto’s. Nu het einde nabij is voor de Fiesta, is het tijd om terug te blikken op de laatste generatie.

Varianten

De zevende generatie Ford Fiesta debuteert in 2016 met drie of vijf deuren. De vijfdeurs hatchback is de praktische variant, de driedeurs heeft een meer sportieve look. Dat driedeurs hatchbacks een uitstervend ras zijn, is ook aan de Fiesta te merken; deze variant verdwijnt in 2019 uit het gamma.

Active

Bij het debuut van de zevende generatie Fiesta onthult Ford direct de avontuurlijk ogende Active. Deze variant is enkel geleverd met vijf deuren en een drietal benzinemotoren, namelijk de 95, 100 of 125 pk-uitvoeringen van de 1.0 EcoBoost. De Fiesta Active staat hoger op zijn poten als het reguliere model en is voorzien van zwarte kunststof wielkastranden, vernieuwde bumpers en beschermplaten.

Facelift

De Ford Fiesta gaat in 2021 onder het mes voor een welverdiende facelift. Hierbij ontvangt de compacte hatchback onder meer een nieuwe neus, die sterk doet denken aan die van de Focus. Led-verlichting zit na de facelift standaard op de Fiesta, matrix-led-verlichting is optioneel. Het instrumentarium wordt vervangen door een 12,3-inch digitaal exemplaar.

Uitvoeringen

De zevende generatie Ford Fiesta is geleverd met een variatie aan motoren. Bij benzine heeft men de keuze uit twee type motoren: een atmosferische 1,1-liter driecilinder goed voor 70, 75 of 85 pk, of een geblazen 1,0-liter EcoBoost driecilinder die 95, 100 of 125 pk levert. Er is ook nog een 1,5-liter viercilinder turbodiesel die 85 pk produceert. De diesel verdwijnt in 2020 uit het gamma. De benzinemotoren worden datzelfde jaar zuiniger dankzij de introductie van mild-hybrid-techniek, verkrijgbaar op de 125 pk sterke variant.

Fiesta ST

Wie voor een ST gaat, ontdekt de Ford Fiesta in zijn ultieme vorm. Deze high-performance-uitvoering heeft een 1,5-liter EcoBoost driecilinder turbobenzinemotor met liefst 200 pk – mét cilinderuitschakeling. Daarmee is de voorwielaangedreven hot hatch in staat om in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/u te snellen. Tegelijkertijd kun je verrassend zuinig met de Fiesta ST rijden, zolang je je rechtervoet in bedwang houdt.

Uitrustingsniveaus

De Ford Fiesta is in verschillende smaken geleverd, waarbij de ene meer luxe voorzieningen aanbiedt dan de andere. Onderaan de ladder staat Trend, daarboven vind je (in volgorde) Connected, Titanium, Titanium X en de luxueuze Vignale. De uitrustingsniveaus bieden stapsgewijs een meer complete standaarduitrusting dan de voorganger. De Fiesta is tevens verkrijgbaar als ST-Line of ST-Line X. Het gaat hierbij om sportief ogende uitvoeringen die met reguliere motoren worden aangeboden.

Toch een opvolger?

De naam Fiesta keert mogelijk terug, maar Ford kan dat op dit moment noch bevestigen noch ontkennen. Vooralsnog is het doek voor het model nu gevallen, maar dat hoeft niet te betekenen dat Ford ook definitief afscheid neemt van de naam. De naam kan dienen voor een toekomstig volledig elektrisch model in het B-segment.