Autonieuws

Gaaf: Hyundai IONIQ 5 N heeft drift-modus (FOTO’S)

maart 30, 2023

Ioniq 5 N

In juli trekt Hyundai het doek van een Ioniq 5 met bijna 600 pk: de Ioniq 5 N. Deze krachtige EV deelt zijn techniek met de EV6 GT van zustermerk Kia. De GT is het topmodel in de line-up van de Kia EV6. Deze versie sprint in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u. Hij beschikt standaard over vierwielaandrijving (AWD) en een 77,4 kWh sterke accu. De twee performance elektromotoren produceren bij elkaar 584 pk. Hoewel Hyundai nog geen cijfers naar buiten brengt, kun je er vanuit gaan dat de Ioniq 5 N soortgelijke prestaties in huis heeft.

Wintertests

In het noorden van Zweden drijft Hyundai tijdens wintertests de high-performance versie van de Ioniq 5 tot het uiterste. De tests vinden plaats in Arjeplog, het Zweedse plaatsje waar veel autofabrikanten hun auto’s in de kou testen. De temperatuur kan er dalen tot wel -30 graden en het terrein is ijzig glad. Dat biedt de ingenieurs van Hyundai N de gelegenheid nieuwe modellen als de Ioniq 5 N onder extreme omstandigheden te testen. 

Geoptimaliseerd

Voor de Ioniq 5 N hebben de ingenieurs van Hyundai N het E-GMP-platform met twee elektromotoren geoptimaliseerd om de hoogst mogelijke prestaties te leveren in alle denkbare rijsituaties – zelfs op de bevroren meren van Arjeplog. Ze pasten daarvoor al hun kennis toe van de mogelijkheden van vierwielaandrijving in het terrein en op de weg, die ze hebben opgedaan met de Hyundai i20 N WRC Rally 1-auto.

Drift-modus

De Ioniq 5 N is het eerste productiemodel van Hyundai N dat is voorzien van vierwielaandrijving. De auto heeft ook een speciale drift-modus. Het merk noemt het de Drift Optimizer. Het is een rijmodus die is gericht op gecontroleerd driften door de distributie van het koppel over de voor- en achterwielen, de hoeveelheid koppel, de hardheid van vering en demping, de stuurbekrachtiging en de werking van het e-LSD (het elektronische-Limited Slip Differential) op elkaar af te stemmen. Volgens Hyundai kunnen daardoor zelfs bestuurders die nog nooit de achterkant van hun auto (expres en gecontroleerd) hebben laten uitbreken, een mooi driftje leggen met de EV.

Bekijk ook: