Autonieuws

Elektrische Renault 5 gaat ongeveer 25.000 euro kosten

november 16, 2023

Originele Renault 5

De Renault 5 is de wedergeboorte van een iconisch model: de oorspronkelijke 5. De Renault 5 werd geïntroduceerd in 1972. De auto was ontworpen als een compacte auto die geschikt was voor stadsverkeer. De oorspronkelijke Renault 5 stond bekend om zijn onderscheidende, hoekige design en werd snel populair in Europa, mede dankzij zijn betaalbaarheid en zuinigheid.

Super 5

In 1984 lanceerde Renault de tweede generatie van de Renault 5, vaak aangeduid als de ‘Supercinq’ of ‘Super 5’. Deze nieuwe versie had een moderner design en verbeterde technische eigenschappen, maar behield de compacte afmetingen en de essentie van de oorspronkelijke Renault 5.

Renault 5

Renault 5 Turbo

Een opvallend model in de geschiedenis van de Renault 5 is de Renault 5 Turbo, geïntroduceerd in de vroege jaren ’80. Deze high-performance versie was aanzienlijk anders dan de standaardmodellen, met een middenmotor en achterwielaandrijving. Hij was bedoeld als rallyauto en werd een legende in de autosportwereld.

Renault Clio was de opvolger

De productie van de Renault 5 werd stopgezet in de vroege jaren ’90, waarna de Renault Clio het stokje overnam als het belangrijkste kleine model van Renault. Ondanks dat de productie is beëindigd, blijft de Renault 5 geliefd bij autoliefhebbers en verzamelaars en wordt hij herinnerd als een van de meest iconische auto’s van de 20e eeuw.

Nieuwe elektrische Renault 5

En nu komt hij dus terug! De onthulling van de volledig elektrische Renault 5 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024. De Renault 5 zal een bereik tot 400 km bieden voor een instapprijs van ongeveer 25.000 euro en concurreert met hybride auto’s uit het B-segment.

Renault zegt ook het volgende: “De auto zal worden uitgerust met de Reno-avatar, een virtuele copiloot boordevol kunstmatige intelligentie, die elke dag van zijn gebruikers leert om beter op hun behoeften te anticiperen en te reageren.”

Ook als Alpine!

Er komt ook een snelle Renault 5, die wordt als Alpine A290 op de markt gebracht. Ook de Renault 5 Turbo krijgt dus een spirituele opvolger.

Renault 5