Autonieuws

Dit komt er kijken bij de metaalbewerking voor auto’s 

februari 19, 2024

Bij de metaalbewerking voor de productie van auto’s en andere voertuigen komt ontzettend veel kijken. Het is niet het eerste waaraan gedacht wordt door autoliefhebbers. Wat weet jij hier al over? In dit artikel zoomen we verder in op de verschillende stappen die hierbij doorlopen worden door de metaalbewerkers. Feitelijk omvat dit het proces van de omzetting van de ruwe materialen, de metalen, tot bruikbare producten voor de daadwerkelijke realisatie van een auto in de fabriek. 

De afgelopen jaren heeft de metaalsector zich sterk ontwikkeld. Automatisering en digitalisering zijn hierbij aan de orde van de dag. Zo is een bestelling voor metalen componenten lasersnijden online plaatsen heel normaal geworden voor partijen binnen de industrie. Het bespaart hen, maar ook aanbieders ontzettend veel tijd. Een bestelling kan direct worden doorgezet naar grote machines op de vloer, die dag en nacht draaien. De afhankelijkheid van menselijk handelen is hiermee sterk afgenomen, wat de snelheid van produceren en de foutmarge ten goede komt. 

Verschillende processen rond metaalbewerking voor auto’s 

Metaalbewerking voor de productie van auto’s omvat verschillende processen. Denk bijvoorbeeld aan verspanende processen, waarvan het reeds geïntroduceerde lasersnijden een voorbeeld is. Er zijn ook niet-verspanende processen. Je kunt hierbij denken aan kanten, wat simpel gezegd ook kan worden omschreven als het buigen van metalen. Een derde proces wat komt kijken bij de metaalbewerking voor de productie van auto’s zijn verbindingsprocessen. Een goed voorbeeld daarvan is het lassen van metalen. 

De combinatie van deze processen maakt dat losse materialen kunnen worden omgezet tot een eindproduct, gebruikt in de auto-industrie. Overigens geldt hierbij niet per definitie dat alle processen doorlopen moeten worden. Dit hangt af van het type component uit een auto. Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt worden. Denk aan staal, roestvast staal en bijvoorbeeld aluminium. 

Op maat gemaakte metalen componenten 

De metaalbewerking van materialen voor de productie van auto’s wordt door veel fabrikanten uitbesteed aan externe partijen. Deze externe partijen leveren de benodigde componenten op maat. Zo kunnen deze direct gebruikt worden in het productieproces. Zoals eerder genoemd verloopt de levering van deze componenten steeds sneller, als gevolg van de automatisering en digitalisering in deze industrie. Fabrikanten leveren online een ontwerp aan, waarbij men direct aan kan geven welke bewerkingen er moeten worden uitgevoerd. Ook de materiaalkeuze is onderdeel van het bestelproces. Op basis van de specifieke wensen van de autofabrikant kan een leverancier van metaalbewerkingen een op maat gemaakte offerte aanbieden.