Achtergrond Autonieuws Lifestyle Lifestyle & Fun

Deze Ferrari 512 BBi heeft meer vermogen dan een nieuwe Huracán

januari 10, 2023

Ferrari 512 BB

Op de autobeurs van Frankfurt in 1976 presenteerde Ferrari de 512 Berlinetta Boxer (BB). Het was de opvolger van de 365 GT4 BB. Ferrari’s met de letters ‘BB’ in hun modelnaam waren eigenlijk een beetje vreemde auto’s voor de Italianen. De reden daarvoor is de locatie van het motorblok in de auto.

De motor ligt namelijk achter de voorstoelen, precies in het midden van de auto, in plaats van voor in de neus. Nu voor straatauto’s heel normaal, toen nog niet. Baas van het merk, Enzo Ferrari, moest in eerste instantie ook niets hebben van een dergelijke layout. Auto’s met een middenmotor zouden veel te moeilijk te besturen zijn voor klanten, vond hij. De engineers van Ferrari probeerden jarenlang hun baas te overtuigen van de voordelen van een middenmotor, maar zonder succes. Tot het moment dat Ferrari begon te verliezen van concurrenten die wél gebruik maakten van een middenmotor. Toen moest Enzo wel overstag.

Ferrari 512 BBi

Dit exemplaar betreft een Ferrari 512 BBi, een doorontwikkeling van de 512 BB. De ‘i’ in de naam heeft het te danken aan het injectiesysteem dat de carburateurs van de twaalfcilinder uit de voorloper verving. Ook werd de inhoud vergroot van 4,4 liter naar 4,9 liter. Resulterend in 340 pk’tjes op de achterwielen.

Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-V12

Ferrari 512 BBi Koenig Special

Terug naar dit exemplaar. Deze Ferrari is aangepakt door Koenig, een tuner die in de jaren ’80 furore maakte met extreem brede bodykits en extra vermogen. Ook de 512 BBi onderging een vermogenskuur waarbij de standaard 340 pk steeg naar 450 pk. Maar de tuning stopte hier niet… Optioneel kon gekozen worden voor extra vermogen. Daarom werd ook nog even een twin-turbo race-setup op de motor geschroefd. Het uiteindelijke vermogen komt neer op 650 pk. Dat is meer dan een nieuwe Lamborghini Huracán! Dat alles gekoppeld aan een handgeschakelde dogleg-vijfbak. Lekker zeg!

Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-16

Koenig bodykit

De auto werd ook (in vergelijking met andere Koenig-creaties) subtiel breder gemaakt met een bodykit. Niet alleen voor de show, want de kit biedt ruimte aan extra luchtkanalen om onder meer de remmen en de motor te koelen. Achterop vinden we een geïntegreerde spoiler die voor extra downforce moet zorgen. De tuning, de bodykit en alle overige aanpassingen, zoals bijvoorbeeld de kleinere buitenspiegels en magnesium wielen, zorgen ervoor dat deze 512 BBi Koenig binnen 4,3 tellen een sprint van 0 naar 100 km/u doet. Stoppen met accelereren doet de Ferrari pas bij 330 km/u. Het beige lederen interieur is door Koenig met rust gelaten.


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(4)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(13)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(11)

Kopen?

Het goede nieuws is dat jij de nieuwe eigenaar kunt worden van dit fraaie stukje jaren ’80 tuning. Goedkoop is het niet, want je moet 300.000 euro meenemen naar Kaeve Cars in Uden om hem op je naam te mogen zetten. Aan de andere kant: drie ton lijkt misschien veel, maar vergeleken met de 2 miljoen kostende F40 – die overigens langzamer is – is deze 512 BBi een koopje. Bovendien is deze 512 BBi Koenig nog zeldzamer ook, want zijn er slechts vijftig van deze creaties gebouwd. Ook bestaat Koenig inmiddels niet meer. Toch te duur? Dan kun je nog altijd dit scheurijzer oppikken voor een fractie van het bedrag.


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(3)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(12)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(2)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(15)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(10)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(9)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(7)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(6)


Ferrari_512_BBi_Koenig_Special-(8)