Achtergrond Autonieuws

De eerste 100% elektrische Caterham, dit is de Caterham EV Seven

mei 25, 2023

Caterham EV Seven

De Caterham EV Seven is ontwikkeld in samenwerking met Swindon Powertrain Ltd. De EV Seven is gebaseerd op het grotere Seven-chassis (SV) en heeft een op maat gemaakte versie van de E-as van Swindon Powertrain, gecombineerd met een batterijpakket.

De batterijkoeling maakt gebruik van een diëlektrische vloeistof. De vloeistof staat in direct contact met de cellen waardoor een beter thermisch beheer mogelijk is tijdens laad- en ontlaadcycli. Deze geavanceerde technologie loopt voorop bij elektrische voertuigen op batterijen en werd tot nu toe meestal gebruikt om supercomputers te koelen die enorme hoeveelheden warmte genereren.

Caterham EV Seven

EV moet trouw zijn aan het DNA van een Caterham

Bob Laishley, CEO van Caterham, zegt: “Elk toekomstig EV-model dat we produceren moet trouw zijn aan het DNA van een Caterham: lichtgewicht, rijplezier en gericht op de bestuurder. Het hoofddoel van dit project is de ontwikkeling van een voertuig met het gewicht van niet meer dan het equivalent van een Seven met passagier aan boord. We gaan nooit een Seven van één ton te water laten – dat doen we liever niet.”

Elke elektrische Seven moet zowel op de weg als op het circuit bruikbaar zijn. Voor dat laatste betekent dit dat hij in staat moet zijn tot een herhaalbare rijcyclus van 20-15-20: de mogelijkheid om 20 minuten op het circuit te rijden en in 15 minuten op te laden met voldoende energie om nog eens 20 minuten te rijden.

“Het bouwen van een Seven die in staat is om op zondagochtend te rijden, is haalbaar met de huidige batterijtechnologie, maar de uitdaging ligt bij gebruik op het circuit waar het energieverbruik enorm toeneemt. Op dit moment is immersiebatterijkoeling een van de beste oplossingen om het hoofd te bieden aan de snelle laad- en ontlaadcycli die je op een racecircuit zou tegenkomen”, voegt Laishley toe.

Batterij van 51 kWh

De gewichtstoename is minder dan 70 kg in vergelijking met de huidige productie Seven 485 SV  waarop hij is gebaseerd, wat neerkomt op een totale massa van iets minder dan 700 kg. De batterij van 51 kWh bevindt zich in het motorcompartiment en de transmissietunnel en is geschikt voor DC-snelladen met snelheden tot 152 kW. Het heeft een bruikbare capaciteit van circa 40 kWh, waardoor het batterijpakket veilig bestand is tegen veeleisend circuitgebruik gevolgd door snel opladen zonder voortijdige slijtage te veroorzaken.

De elektromotor produceert 240 pk bij 9.000 tpm en heeft een piekkoppel van 250 Nm. Dit levert een voorspelde tijd van 0-100 km/u op van ongeveer 4,0 seconden. De aandrijflijn is ontworpen om nauw aan te sluiten bij de prestatiekenmerken van de huidige productie Seven om ervoor te zorgen dat de EV Seven dezelfde rijeigenschappen heeft als het ICE-model. De Caterham EV Seven beschikt over een sperdifferentieel, verstelbare Bilstein-dempers van de Seven 420 Cup, een regeneratief remsysteem en remklauwen met vier zuigers.

Elektrische Caterham komt wel, maar nu nog niet

“We hebben in dit stadium geen plannen om EV Seven in productie te nemen – het is een testcase om te zien hoe goed een EV-aandrijflijn werkt voor de specifieke gebruikssituaties van onze klanten. We doen dit project met onze ogen wijd open, zodat we kunnen leren hoe we de specifieke Caterham-voertuigkenmerken kunnen leveren die nodig zijn voor een Seven. We gaan dit op het juiste moment op de markt brengen, wanneer de toekomstige generatie batterijtechnologie het toelaat en daarom is dit het moment voor ons om het concept uit te proberen”, aldus Laishley.

De Caterham EV Seven debuteert in juli op het Goodwood Festival of Speed ​​in het Verenigd Koninkrijk. Caterham ontwikkelt ook een ander volledig elektrisch sportwagenconcept. De onthulling van die auto vindt ook dit jaar plaats. Het ontwerp van dit project wordt geleid door de nieuwe hoofdontwerper van het merk, Anthony Jannarelly en verdere details zullen in de komende maanden worden aangekondigd.

Caterham EV Seven Specification


Caterham EV Seven

Caterham EV Seven