Autonieuws

Chrysler PT Cruiser – alles wat je moet weten

november 9, 2022

In de jaren ’90 kregen autofabrikanten meer oog voor hun historie. In sommige gevallen leidde dat ertoe dat sommige fabrikanten zelfs een moderne versie van een iconisch model uit hun verleden introduceerden. Aanvankelijk in Japan, maar de Europese en Amerikaanse merken volgden al snel. Zomaar enkele bekende voorbeelden zijn de geherintroduceerde MINI, de Volkswagen New Beetle en natuurlijk de Chrysler PT Cruiser.

Chrysler PT Cruiser is eigenlijk een Plymouth

De Chrysler PT Cruiser begint zijn leven in de vorm van drie conceptcars, die een soort moderne interpretatie zijn van Chryslers uit met name de jaren ’30 en ’40. Dat zijn de Pronto Cruizer, de Pronto Spyder en de Prowler. Die laatste gaat vrijwel ongewijzigd en onder dezelfde naam in productie, de Pronto Spyder wordt niets en de Pronto Cruizer komt in iets gewijzigde vorm als Chrysler PT Cruiser op de markt.

Waar de letters ‘PT’ voor staan? Daarover doen verschillende theorieën de ronde. Destijds werd in interviews de uitleg ‘Personal Transport(ation)’ gegeven, maar de letters zouden ook staan voor Plymouth Truck. Dat zou de oorspronkelijke projectnaam zijn. Aannemelijk, want conceptcar Prowler kwam aanvankelijk ook als Plymouth op de markt. Dat merk werd echter in 2001 opgedoekt. Zo werd de PT Cruiser op het laatste moment alsnog een Chrysler.


Productieversie Chrysler PT Cruiser

De productieversie van de Chrysler PT Cruiser komt in 2000 op de markt voor modeljaar 2001. De conceptcar is dan opgedroogd als een nogal hoge vijfdeurs hatchback. Vanwege die hoogte wordt het model ook wel als een kleine MPV gezien. Later verschijnt ook de tweedeurs Convertible, maar pas voor modeljaar 2005. Een besteluitvoering, de Panel Cruiser, haalde het niet tot het productiestadium.Hoewel je dat bij een Amerikaan uit die tijd misschien niet zou verwachten, bestaat het motorenaanbod uitsluitend uit viercilindermotoren. Overigens was dat in het compacte segment toen al wel gebruikelijk. Afhankelijk van de markt is er keuze uit een 1,6-, 2,0- en 2,4-liter viercilinder benzinemotor of een 2,2-liter diesel. Die laatste i alleen leverbaar in onder meer Europa. Voor het reguliere aanbod ligt het vermogen tussen de 85 kW (115 pk) en 105 kW (143 pk).


Sportief: de GT Turbo

Voor modeljaar 2003 wordt ook een sportieve uitvoering geïntroduceerd: de GT Turbo. Daarbij levert de 2,4-liter viercilinder dankzij verschillende aanpassingen een vermogen van 160 kW (218 pk). Vanaf modeljaar 2006 bedraagt het vermogen zelfs 164 kW (223 pk). Daarmee sprint de auto in 7,5 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 200 km/u. Beide niet slecht voor een dergelijke auto in die tijd. Verder heeft de GT Turbo grotere velgen en remmen en een aangepast en iets verlaagd onderstel.


Modeljaarupdates Chrysler PT Cruiser

Voor modeljaar 2006 ondergaat de Chrysler PT Cruiser een facelift. De wijzigingen zijn niet al te groot, maar dankzij aangepaste lichtunits en grille oogt het model toch weer een stuk moderner. Ook het interieur wordt gemoderniseerd, met onder meer een nieuw dashboard en audiosysteem. Behalve een CD-speler zijn er ook aansluitingen voor MP3-spelers en zelfs Bluetooth-verbinding behoorde tot de mogelijkheden. Allemaal heel modern in die tijd.


PT Cruiser blijkt onverwacht populair

De Chrysler PT Cruiser blijkt al snel een succes. De autojournalisten die ermee rijden zijn erg enthousiast en de auto wordt zelfs uitgeroepen tot North American Car of the Year. Niet veel later vallen ook de klanten massaal voor het bijzondere model. In 2006 wordt zelfs het miljoenste exemplaar geproduceerd. Als de productie in 2010 wordt gestopt, staat te teller zelfs op 1,35 miljoen geproduceerde exemplaren. Dat terwijl Chrysler had verwacht dat hooguit 25.000 klanten interesse zouden hebben…

Toch geen opvolger…

Ondanks zijn succes kreeg de Chrysler PT Cruiser nooit een opvolger. Binnen het Chrysler-concern kan de Dodge Caliber als indirecte opvolger worden gezien. Ook dat is namelijk een hoge hatchback (of kleine SUV, zo je wilt), zij het zonder retrovormgeving.

Cult en customizing

De Chrysler PT Cruiser krijgt ook al snel een cultstatus. Verschillende eigenaren customizen de auto met extra retro-elementen voor een nog meer klassieke uitstraling. Chrysler doet er zelf vrolijk aan mee met enkele speciale uitvoeringen. Zo zijn er zelfs de Flame- en Woodie-pakketten, met decals voor vlammen of houtimitatie. Vanwege zijn leeftijd is de PT Cruiser inmiddels uit het straatbeeld aan het verdwijnen, maar nog altijd heeft het model een trouwe schare liefhebbers.