Achtergrond

Chinese auto’s waren vroeger levensgevaarlijk, zijn ze nu wel veilig?

december 9, 2022

Chinese auto

Er komen in korte tijd zo veel nieuwe Chinese merken naar Europa, dat we het soms moeilijk kunnen bijhouden. Aiways, Hongqi, NIO, BYD, MG, Xpeng, Wey en Seres zijn slechts enkele voorbeelden, maar er staan nog veel meer merken uit China te trappelen om de oversteek naar ons continent te maken. Maar zijn Chinese auto’s wel veilig?

Slechte reputatie

Als het over Chinese auto’s gaat, zullen sommige Nederlanders meteen aan de Jiangling Landwind X6 denken. Deze Chinese SUV kwam in 2005 op de markt en bleek zo onveilig, dat de ANWB de auto wilde verbieden in Europa. Uit een crashtest bleek dat inzittenden een botsing met meer dan 64 kilometer niet zouden overleven.

Landwind

Zijn auto’s uit China veilig?

Maar de Chinese auto-industrie heeft duidelijk niet stilgestaan de afgelopen twintig jaar. Dat blijkt uit de resultaten van recente Euro NCAP-crashtests. Veel Chinese nieuwkomers halen de maximale score van 5-sterren en doen het soms beter dan Europese modellen in hetzelfde segment. Auto’s zoals de NIO ET7, Lynk & Co 01, MG ZS EV, ORA Funky Cat, WEY Coffee 01 en BYD Atto 3 zijn volgens het onafhankelijk veiligheidsinstituut bijzonder veilige auto’s. Zelfs modellen waar wij nog nooit van gehoord hebben – zoals de Chery OMODA5 en Maxus MIFA 9 – krijgen van de crashtestorganisatie de hoogst haalbare score van vijf sterren.













Volvo

Als je geeft om de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen, kun je dus met een gerust hart een auto kopen uit China. De kans is zelfs groot dat je al jaren in een auto uit China rijdt, want veel Europese automerken hebben een fabriek in het land staan. Volvo was zelfs het eerste merk dat auto’s van de band liet rollen in China. En als er nou één merk is dat bekend staat om zijn hoge veiligheidsniveau…

Lees ook: