Achtergrond Autonieuws

Autoportret: De BMW M2 van Réneau

november 23, 2023

Waarom heb je gekozen voor een BMW M2 en welke auto’s heb je hiervoor gehad?

“Ik heb hiervoor vijftien auto’s gehad. De M2 was de opvolger van een E36 325i, die ik had omgebouwd tot circuitauto. Het was een automaat, maar die bak hebben we vervangen door een handgeschakelde versnellingsbak. Daarvoor had ik een MINI Cooper S R53 als dagelijkse auto en daarnaast een E92 335i met 480 pk. Daarbij had ik de turbo vervangen. Die auto had een DCT-bak. Dat zag je niet vaak. De E92 is wel waar het uit de hand begon te lopen met snelle auto’s. De M2 is gekomen omdat ik hem in 2016 bij de dealer zag staan, toen was ik direct verliefd. De releasekleur was Long Beach Blue, zoals ik hem nu ook heb. In maart 2022 zag ik hem op social media staan bij een autobedrijf en was ik gelijk verkocht. De auto stond nog niet eens te koop, maar ik had gelijk een bericht gestuurd of ik hem kon komen bekijken en na een testrit de beslissing gemaakt om hem te kopen.”

Wat heb je allemaal gedaan aan je auto?

“Wat niet, eigenlijk. Het is begonnen met de onderdelen die vaak kapot gaan. Dit zijn plastic onderdelen, die heb ik vervangen door aluminium onderdelen. Ik heb helaas bij een vorige auto pijnlijk ervaren dat dit kapot ging, toen we meer turbodruk gingen draaien. Ik heb toen gelijk een grotere intercooler gemonteerd en een compleet uitlaatsysteem van TeamRPM gemonteerd. Daar is het echter niet bij gebleven, want de katalysator is verwijderd en er is een Eventuri carbon intake gemonteerd.”

“Er is ook softwarematig het een en ander aangepast en de auto is stage 2. Daarna ben ik begonnen aan de buitenkant van de auto, met als doel subtiele aanpassingen. Het liefst origineel BMW. Ik heb de velgen van een BMW 1M gemonteerd en toen de originele carbon diffusor en spoiler van de M2CS gekocht en deze gemonteerd.”

Ik zie onder de motorkap een andere kleur blauw, is je auto gewrapt?

“De auto is inderdaad gewrapt. Origineel is hij Long Beach Blue, maar ik heb besloten om hem in een andere kleur blauw te wrappen. De reden daarvoor is dat mijn vaders eerste auto, een BMW 1602, in ongeveer dezelfde kleur gespoten was. De wrap is als een soort eerbetoon aan mijn vader, die in 2020 overleden is.”

Wat is de beste herinnering die je hebt aan je auto?

“Ik heb heel veel goede herinneringen met de auto. Ik heb een redelijk grote roadtrip met de auto gedaan, die ging van Nederland door België via Frankrijk over Zwitserse bergpassen naar München, waar een bezoek aan het BMW-museum uiteraard niet kon ontbreken. Toen zijn we van Duitsland naar Tsjechië gereden, waarna we door Duitsland weer naar Nederland reden. Deze roadtrip was in totaal 2.855 kilometer. Ook was de eerste keer op de Nürburgring rijden met de auto een hele bijzondere ervaring.“

Wat ga je allemaal nog (laten) doen aan je auto?

“Ik ga de auto ooit nog een keer verlagen, uiteraard. Ik vind dat ‘ie nu nog wat te hoog staat. Verder ga ik hem motorisch nog aanpassen, door interne onderdelen zoals de nokkenassen te vervangen. Als ik daar mee klaar ben, wil ik op 480-500 pk uitkomen. Ik denk dat dat het ongeveer wel is. Oh, en er komt nog een livery op. Dit wordt een livery geïnspireerd op de DTM, om precies te zijn de Jägermeister raceauto’s van BMW.”

Zou er ooit een opvolger kunnen komen?

“Er komt uiteraard een keertje een opvolger. Als het budget het toelaat, natuurlijk. Er zijn dan twee realistische mogelijkheden die gelijk door mijn hoofd schieten. Ik neig naar een Porsche 718, het liefst de GT4 of de GTS. Ik heb er mee gereden, echt hele leuke auto’s. Qua stuurgedrag en de rijbeleving komt de auto heel goed overeen met mijn M2. Ook kijk ik regelmatig naar de M3 Touring, maar dat is voorlopig nog onhaalbaar. Een andere realistische opvolger zou een X3 M zijn.”

Waar komt je autopassie vandaan?

“Oeh, dat is een goeie. ik denk eigenlijk vooral van mijn vader. Die was ook autoliefhebber, vooral van BMW. Daar heb ik het van overgenomen. Ook veel naar auto evenementen en races geweest op Circuit Zandvoort. Je had in mijn jeugd natuurlijk ook Top Gear, met Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond. Daar keek ik heel erg veel naar. Ook heb ik veel racegames gedaan zoals Need for Speed.”

Lees ook: