Autonieuws

Audi Q4 e-tron krijgt gerecycleerde autoruiten

mei 9, 2022

Toverwoord

Duurzaamheid, duurzaamheid, duurzaamheid. Het is hét toverwoord in de auto-industrie. Autofabrikanten investeren miljarden in innovatieve technologieën, die autorijden steeds duurzamer te maken. Uiteraard zijn er elektrische auto’s, die beter voor het milieu zijn, maar er zijn ook andere manieren om duurzaam de weg op te gaan. Fabrikanten kunnen de uitstoot van hun auto’s bijvoorbeeld verminderen, door het installeren van duurzame, gerecyclede auto-onderdelen.

Gerecycled behang

We hebben al veel interessante toepassingen van gerecycled materiaal voorbij zien komen. Denk aan stoelbekleding dat uit gerecyclede PET-flessen is vervaardigd, of hemelbekleding dat gemaakt is gerecycled behang en eucalyptusbladeren. Kia gebruikt binnenkort in zijn interieur gerecycled plastic, dat verzameld is door The Ocean Cleanup van de Nederlander Boyan Slat.

Duurzame autoruit

Maar duurzame, gerecyclede autoruiten, daar hadden we nog nooit van gehoord. Dat kan kloppen, want een ‘gesloten materiaalcircuit’ voor beschadigd autoglas bestond tot op heden nog niet. Audi start nu een pilot, waarbij beschadigde autoruiten worden gerecycled tot nieuwe autoruiten voor de Audi Q4 e-tron.

Minder energie en grondstoffen

Op dit moment wordt een groot deel van de afgedankte autoruiten of panoramische zonnedaken omgezet in drankflessen of isolatiemateriaal. Autoglas moet namelijk aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Gerecycleerd glas komt daarvoor niet in aanmerking. Audi denkt dat het wel mogelijk is om een veilige autoruit te maken van beschadigde ruiten. Door hoogwaardige autoglas te benutten voor nieuw, hoogwaardig glas, is er minder energie en grondstoffen nodig. Zo komt er bij de productie van het gerecycleerde autoglas tot 30 % minder CO2 vrij.  

Voorruit Audi Q4 e-tron.

Audi Q4 e-tron  

Audi gaat een jaar lang een pilot draaien met enkele partners. Als blijkt dat het glas op een economische en ecologisch zinvolle manier kan worden gerecycled, gaat Audi het materiaal toepassen in de Audi Q4 e-tron.