Autonieuws

Allememaggies: deze ‘Toyota GT86 TRD’ is niet voor bescheiden types

maart 27, 2023

Het is eigenlijk een Scion FR-S TRD Release Series

Over smaakt valt te twisten. Daarom mag je nooit zeggen dat je iets niet mooi vindt. Beter is om te stellen dat iets niet je smaak is, want zo voorkom je dat je iemand kwetst. Ook wij weten heus wel dat deze Toyota GT86 – feitelijk gaat het om een Scion FR-S TRD Release Series – niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Je denkt wellicht aan een bekende fastfoodketen met ‘golden arches’ of aan de auto van een in Nederland beroemde acrobaat en clown.

Scion FR-S TRD

Rood en geel, overal!

Welke associatie je ook hebt met deze ‘GT86 TRD’, de vorige eigenaar heeft in ieder geval lef getoond door de auto uit te voeren zoals hij nu is. Want niet alleen aan de buitenkant voeren geel en rood de boventoon. Neem maar eens een kijkje in het interieur. Jawel, je ziet het goed: rood/gele stoelen, TRD-nekkussentjes, vloermatten met rode biezen, een geel schakelpookje, rood/gele dashboardafwerking en tot slot: knalrode schakelflippers. Want hadden we al gezegd dat deze sportcoupé een automaat heeft? Geen handgeschakelde zesbak dus.

GT86, 86, FR-S, BRZ, hoe zit dat nu precies?

Scion, hoe zit dat precies? Simpel: de eerste generatie Toyota GT86 werd onder meerdere namen verkocht. Uiteraard had je ook de Subaru BRZ, die technisch volledig gelijk is aan de Toyota, maar Toyota verkocht zijn GT86 zelf onder drie verschillende namen. In Japan had de auto de simpele naam ‘86’ en in Europa was de naam ‘GT86’. In de Verenigde Staten werd de auto als Scion verkocht, onder de typenaam FR-S. De Scion FR-S TRD Release Series was een limited edition ter introductie van de FR-S.





































Lage kilometerstand

Een hoge kilometerstand heeft deze Scion/Toyota niet. De auto – met bouwjaar 2015 – heeft slechts 22.000 kilometer gereden. Het betreft volgens de aanbieder – E&A Speedy uit Gouda – nummer 096 uit een totale oplage van 1.500 stuks. Aan de aandrijflijn is niet gesleuteld, dat betekent dat de 2,0-liter viercilinder boxermotor – zonder turbo – het tot 200 pk schopt. De 0-100-tijd komt uit op 8,2 seconden. Wat de auto moet kosten? Niet schrikken: 34.500 euro.

TRD

Het is in ieder geval een zeer opvallende en bovendien gelimiteerde uitvoering, want het gaat hier zoals gezegd om de TRD-variant. TRD staat voor Toyot Racing Development. TRD was destijds de huistuner van Toyota. Noem het gerust de voorloper van Toyota Gazoo Racing. De opvolger van de GT86 heet Toyota GR86.

Met dank aan E&A Speedy voor de foto’s.