Achtergrond Autonieuws

Zo wordt de nieuwe Honda Civic Type R gebouwd – VIDEO

november 25, 2022

Honda Civic Type R 2023

De nieuwe Honda Civic Type R is voor klanten in Europa verkrijgbaar vanaf begin 2023. Buiten Europa rijden de eerste exemplaren al rond. “Met de gloednieuwe Civic Type R hebben we als ingenieurs van Honda opnieuw de meest lonende rijervaring weten neer te zetten in het segment van de performance hatchbacks”, zegt Tom Gardner, Senior Vice President van Honda Motor Europe.

Al 25 jaar Civic Type R

“Door uitzonderlijke verbeteringen en de toepassing van technologieën die van de autosport zijn afgeleid, hebben wij de mogelijkheden van zelfs de uitgeklede, lichtgewicht versie van het vorige model overtroffen. Het is deze toewijding aan uitmuntende prestaties die de Civic Type R al 25 jaar zo populair maakt bij liefhebbers van autorijden.”

2023 Honda Civic Type R: Manufacturing an icon

Sportieve looks

Om de sportievere look van deze hot hatchback te versterken en de rijprestaties te verbeteren, is de Type R merkbaar lager en breder. De vorm wordt versterkt door de wielkasten die uitlopen boven de matzwarte lichtmetalen 19-inch wielen, voorzien van Michelin Pilot Sport 4S-banden. De grote onderste grille van de voorbumper maximaliseert de luchtstroom naar de motor en werkt in harmonie met de nieuwe, subtiele motorkap die nu voorzien is van een ventilatieopening om de luchtstroom rond de voorkant opnieuw te optimaliseren.

In deze kleuren levert Honda de nieuwe Civic Type R

Tot de lakuitvoeringen behoren het historische Championship White, heel populair bij liefhebbers van de Honda Type R, naast Rallye Red, Racing Blue, Crystal Black en Sonic Grey Pearls.

Turbomotor

De Civic Type R staat bekend om zijn krachtige, zeer snel reagerende en hoogtoerige motoren. De beproefde motor van de 17YM Type R is nu nog verder ontwikkeld. De herziene turbocompressor heeft nu een compacte behuizing zodat de totale efficiëntie wordt verbeterd. De ‘blade count’ en de vorm van de turbine zijn geoptimaliseerd om het vermogen op te voeren en de luchtstroom door de turbo te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in de sterkste VTEC-turbomotor van de Type R. Reken op meer dan 320 pk.

Herzien uitlaatsysteem

Dit in combinatie met een herzien uitlaatsysteem met hoog rendement zorgt voor verbeteringen in de vermogen-gewichtsverhouding, het koppel en de topsnelheid van de vorige generatie Type R. Dit maakt de 2023 Civic Type R een van de auto’s met het meeste vermogen per liter in zijn klasse.

HONDA CIVIC TYPE R 2023
HONDA CIVIC TYPE R 2023

Handgeschakelde zesbak

Honda installeert een geoptimaliseerde versie van de handgeschakelde zesbak waar de liefhebbers van de vorige generatie laaiend enthousiast over waren. Een herzien rev-match-systeem met ‘auto blip’ zorgt voor een perfect afgestemde rev-match bij het terugschakelen door de versnellingen. Dit helpt ook om de Civic Type R in balans te houden bij het ingaan van een bocht. In de versnellingsbak is een stevige hendel verwerkt met een geoptimaliseerd schakelpatroon.

Brembo-remsysteem

In het opgewaardeerde Brembo-remsysteem van de Honda Civic Type R zijn dezelfde tweedelige remschijven van de vorige generatie verwerkt. De nieuwe auto heeft een verbeterde temperatuurregeling en luchtkoeling via een verbeterde radiateur. Dit zorgt voor aanhoudende, optimale prestaties bij intensief gebruik. Een nieuw drievoudig uitlaatontwerp met verbeterde geluidsmodulatie verbetert de auditieve sensatie.