Autonieuws

Yamaha YZR500 van Kenny Roberts geveild voor 321.000 dollar

november 22, 2022

De zeldzame Yamaha fabrieksracer dankt de hoge opbrengst op de Iconic Motorbike Auctions in Amerika bepaald niet aan de successen. Kenny Roberts jr. haalde nooit het podium in het enige seizoen dat hij hiermee reed. Dat was in 1996 in het Team Marlboro Yamaha, dat door vader Roberts sr. werd geleid. In het algemeen klassement kwam jr. niet verder dan een 13e plaats. Later scoorde hij beter op een Suzuki waarmee hij in 1999 vice-wereldkampioen werd en in 2000 wereldkampioen.

Team Marlboro Yamaha

Dus de Yamaha is geen heldenstatus toe te dichten, maar dat mocht niet baten tijdens de veiling. Voor 321.000 is de fabrieksracer afgehamerd en dat is een ongekend hoge opbrengst. Zeker, het is een uniek exemplaar in een perfecte staat, waarop een wereldkampioen van 2000 de eerste meters heeft gemaakt in de 500cc motorrace. Dat heeft invloed op de waarde, maar er is meer…

Yamaha fabrieksracer van Roberts

Deze YZR500 was ook de laatste fabrieksracer waarin vader King Kenny Roberts sr. nog de hand heeft gehad op het vlak van ontwikkeling. Dat maakt deze machine wel weer bijzonder voor liefhebbers. Frame en de V4 500cc tweetakt waren voor seizoen 1996 volledig nieuw ontwikkeld. Het blok leverde 177 pk. Volgens de veiling zou het bovendien gaan om de enige Yamaha fabrieksracemotor van 1996 buiten het Yamaha-museum. Zo’n feit drijft de prijs weer verder op, net zoals een sticker op het frame van de technische keuring voor de Britse GP op Donington Park.

Yamaha YZR 500 volledig gerestaureerd

Volgens het veilinghuis kwam de machine na 1996 in bezit van Kenny Roberts, die hem verkocht aan een motorzaak en die verkocht hem weer aan een particuliere koper in Engeland. Deze eigenaar heeft de racer helemaal gerestaureerd. Tijdens de heuvelklim in Goodwood in dit jaar (2022) reed Kenny Roberts ermee. Hij is dus in perfecte rijdende staat en dat verklaart de hoge prijs. De naam van de nieuwe eigenaar is niet bekend gemaakt.