Achtergrond Autonieuws

Walkaround nieuwe Hyundai KONA Electric in Nederland – AutoRAI TV

juni 16, 2023

Strakke vormgeving Hyundai KONA

De nieuwe Hyundai KONA is bestemd voor Europa. Vooral het nieuwe design van de crossover valt op. De vormgeving sluit natuurlijk goed aan bij de IONIQ 5 en IONIQ 6. Lekker modern dus, strak, clean en futuristisch. Hij is wel wat breder en langer dan voorheen. De wielbasis groeide met 60 mm. Dat resulteert in 77 mm meer beenruimte en 11 mm meer hoofdruimte op de tweede zitrij. De schouderruimte op de tweede zitrij bedraagt 1.402 mm. Met de achterbank omhoog bedraagt de laadruimte 466 liter. Met de achterbank neergeklapt groeit de bagageruimte tot 723 liter. Ruim genoeg? Absoluut, zoals je goed kunt zien in de video.

Walkaround nieuwe Hyundai KONA Electric in Nederland – AutoRAI TV

Hyundai KONA N Line

De Hyundai KONA N Line valt op door wat agressieverere vormgeving. Hij heeft een vleugelvormige bumper, een dubbele uitlaat en zilverkleurige sideskirts. Extra opties zijn onder meer een zwart dak en 19-inch N Line lichtmetalen velgen. Binnenin is de N Line uitgerust met aluminium pedalen en een versnellingspook (TGS) van het high-performance label N.

Interieur Hyundai KONA

Alle bedieningselementen voor de bestuurder, waaronder de elektrische shift-by-wire-transmissiehendel, zijn rondom het stuur geplaatst, wat resulteert in een open en strakke consolestructuur met draaibare bekerhouders en nog meer ruimte voor persoonlijke spullen.

De KONA heeft twee 12,3-displays in het interieur, waarvan het rechterscherm een touchscreen is. De auto heeft verder sfeerverlichting, optionele relaxstoelen voorin en een Curve-less Bench Seat – een ‘zitbank zonder rondingen’. Het infotainmentsysteem is geschikt voor over-the-air-updates. Dat scheelt weer de nodige dealerbezoeken.

Hyundai KONA Electric 2023

360-graden camera

Dankzij een Surround View Monitor (SVM) heeft de bestuurder 360 graden zicht rond de auto tijdens het in- en uitparkeren. Met de Digital Key 2 Touch is de KONA te vergrendelen en ontgrendelen via een smartphone of smartwatch. Het systeem maakt gebruik van NFC-technologie (Near Field Communication).

Prijzen Hyundai Kona

KONA Mild-hybride: 29.995 euro

De handgeschakelde KONA Mild-Hybrid wordt aangedreven door een 120 pk (88 kW) sterke 1,0-liter T-GDI benzinemotor met 48-volt mild hybrid-technologie. De mild hybrid-aandrijflijn zorgt ervoor dat de motor sneller en soepeler aanslaat in langzaam rijdend en stilstaand verkeer.

KONA Hybrid: 33.995 euro

De aandrijflijn van de KONA Hybrid bestaat uit een 1,6-liter GDI-benzinemotor, een 32 kW elektromotor en een lithium-ion-polymeerbatterij. Het systeemvermogen komt uit op 144 pk en 256 Nm aan koppel.

KONA Electric: prijs nog niet bekend

De KONA Mild-Hybrid en KONA Hybrid komen deze zomer naar Nederland. Op de KONA Electric is het wachten tot eind 2023. Dat maakt het alleen maar interessanter om de auto nu al te kunnen voorstellen aan jou, ook al hebben we nog geen vanafprijs. Wij zetten in op een vanafprijs vanaf ongeveer 39.995 euro.

Hyundai KONA Electric

Twee accu’s

Kopers van een nieuwe Hyundai KONA Electric kunnen kiezen uit een 48,4 kWh of 65,4 kWh batterij. De kleinere accu is goed voor ongeveer 350 kilometer range (WLTP). De grotere batterij komt op papier zelfs 500 kilometer ver. Hyundai combineert de kleinere batterij met een elektromotor van 114,6 kW. Het grotere accupakket heeft een 160 kW sterke elektromotor. Beide elektromotoren hebben 255 Nm aan koppel. Het opladen van de batterij via een snellader van 10 tot 80 procent kost ongeveer 41 minuten, alleen weten we niet met welke laadkracht dat precies is. Meer informatie over dit onderdeel maakt Hyundai in een later stadium bekend. Preconditioning van de batterij zorgt voor veilig opladen en een optimale actieradius in de winter.

Kenmerkend voor de KONA Electric zijn:

i-PEDAL

Verder heeft de Hyundai KONA Electric een i-PEDAL om het zogeheten one-pedal-driving mogelijk te maken. Je accelereert en remt in dat geval af met alleen het gaspedaal. Het Smart Regenerative System past hierbij automatisch de mate van regeneratief remmen aan op basis van informatie verkregen uit de verkeersstromen vóór de auto. Net als de Hyundai IONIQ 5 en IONIQ 6 heeft ook de nieuwe KONA Electric een Vehicle-to-Load-functie (V2L) voor het opladen van elektrische apparaten, zoals een laptop of elektrische fiets. Deze V2L-functie heeft een maximaal vermogen van 3,6 kW.

Om te zorgen voor wat meer beleving aan boord, heeft deze auto ook Electronic-Active Sound Design (e-ASD)/ Het volume van het virtuele geluid binnen in de Hyundai KONA Electric is afhankelijk van de rijsnelheid, het koppel, de elektromotor en de acceleratie. Behalve het geluidsvolume kan de bestuurder ook de geluidssoort in de cabine aanpassen.

Het Head-Up Display is een 12-inch groot projectiescherm dat de belangrijkste rij-informatie, zoals snelheid van het voertuig en snelheidslimiet, recht in het gezichtsveld van de bestuurder projecteert.

Afmetingen nieuwe Hyundai KONA

KONA Electric KONA Mild-Hybrid / Hybrid
Lengte 4.355 mm (N Line: 4.385 mm) 4.350 mm (N Line: 4.385 mm)
Breedte 1.825 mm 1.825 mm
Hoogte 1.575 mm (17-/19-inch wielen) 1.570 (16-inch wielen) 1.580 mm (17-/18-inch wielen) 1.585 (19-inch wielen)
Wielbasis 2.660 mm 2.660 mm

Rijhulpsystemen

Rijhulpsystemen zijn er in overvloed. Denk aan een 360-graden camerasysteem, dodehoekbewaking, een parkeerassistent, een botspreventiesysteem met herkenning van kruisend verkeer, adaptieve cruise control, een rijstrookassistent, snelheidsbordenherkenning, vermoeidheidsherkenning en een grootlichtassistent. Haast te veel om op te noemen. Wil je meer weten? Check dan vooral onze uitgebreide walkaroundvideo van de Hyundai KONA Electric.

Walkaround nieuwe Hyundai KONA Electric in Nederland – AutoRAI TV