Autonieuws

Waarom deze hagelnieuwe politiebus een mast op z’n dak heeft

augustus 8, 2022

Videovoertuig

Camerabeelden helpen de politie steeds vaker om bij incidenten een beter beeld te krijgen van de situatie. Hoewel er tegenwoordig overal in Nederland camera’s hangen, mist de politie soms de mogelijkheid om op een snelle manier zelf videobeelden te kunnen maken. Om dit te kunnen oplossen, draait de Politie Eenheid Rotterdam per augustus 2022 een pilot met een nieuw videovoertuig.

360 graden

Het nieuwe voertuig van de politie kun je een beetje vergelijken met een videovoertuig dat Google gebruikt om de wereld vast te leggen in Google Maps. Het is echter nóg geavanceerder. Op het dak heeft het voertuig een draaibare camera op een mast en vier dome-camera’s die een 360 graden beeld geven rondom het voertuig.

Sensoren

Er zitten niet alleen camera’s op het dak gemonteerd, maar ook een aantal sensoren. De thermische sensor en de reguliere dag/nachtzicht sensor van de draaibare camera vullen elkaar aan om een compleet beeld te geven van de omgeving. Dankzij de warmtebeeldsensor met contrastweergave zijn rookwolken, duisternis en mist geen belemmering meer om beeld te genereren. Ook komt er een aantal livestream bodycams in het voertuig te liggen.  

Op afstand

De camera kan bediend worden door de agent in het voertuig zelf, maar als de situatie daarom vraagt, ook door een medewerker in de meldkamer. Daar kan dan op afstand worden meegekeken en ingeschat of extra politie-inzet nodig is, of juist minder.

12 maanden

De pilot start in de gemeente Dordrecht en duurt 12 maanden. Er zijn 15 agenten getraind om als operator met dit voertuig te mogen werken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt. De gemaakte beelden worden 28 dagen opgeslagen en daarna automatisch verwijderd. 

Lees ook