Achtergrond Autonieuws

Volkswagen Golf 5 GTI – alles wat je moet weten

november 4, 2022

Eerste Volkswagen Golf GTI

Het originele VW Golf GTI-recept is vrij simpel: keep it simple, maar combineer toegankelijke performance wel met aantrekkelijke looks. De eerste generatie Volkswagen Golf GTI uit 1976 deed dat als geen ander. Iconisch zijn de ruitjesbekleding, de schakelpookknop in golfbaldesign en uiteraard de rode belijning in de grille. Het recept van de eerste Golf GTI smaakte naar meer en dus verschenen en veel meer generaties, zo ook een Volkswagen Golf 5 GTI.

Golf 5 GTI maakte veel goed

Toch leek Volkswagen met de Golf 3 GTI en Golf 4 GTI een beetje de weg kwijt te zijn. Het vermogen van deze generaties was niet overtuigend en ook de aankleding was niet heel bijzonder. Gelukkig herpakte Volkswagen zich met de vijfde generatie die in 2005 op de markt kwam. De uiterlijke verschillen ten opzichte van de normale Golf waren veel groter en de vijfdeurs hot hatchback kreeg ook een serieus sterkere krachtbron met als resultaat een zeer aantrekkelijk totaalpakket.

De eerste vijf generaties van de Volkswagen Golf GTI

Kenmerken VW Golf 5 GTI

Unieke kenmerken van de Golf 5 GTI zijn de zwarte honingraatgrille met rode omlijsting, stoere vijfspaaks wielen, rode remklauwen, ruitjesbekleding, de beroemde schakelpookknop in de vorm van een golfballetje, een afgevlakt sportstuurwiel met GTI-aanduiding, twee uitlaten en een dakspoiler. Ten opzichte van een normale Golf is de wielophanging van de GTI-uitmonstering met 15 mm verlaagd.

Volkswagen Golf 5 GTI en eerste generatie Golf GTI

Techniek van de vijfde generatie Golf GTI

De vijfde generatie Golf GTI beschikt over viercilinder T-FSI-turbomotor met een cilinderinhoud van 2,0 liter en een vermogen van 147 kW, dat is dus 200 pk, beschikbaar vanaf 5.100 toeren per minuut. Ten opzichte van de Golf GTI is de vijfde versie ongeveer 15 kW sterker. Het koppel van de turbobenzinemotor komt uit op 280 Nm, beschikbaar tussen 1.800 en 5.000 toeren per minuut. De 0 tot 100 sprint duurt bij de Golf 5 GTI met handgeschakelde zesbak slechts 7,2 seconden en de topsnelheid komt uit op dik 235 km/u. Kies je de variant met DSG-automaat met dubbele koppeling, dan duurt de 0-100-sprint slechts 6,9 seconden.

Volkswagen Golf 5 GTI - Motor

Brandstofverbruik en motorolie

Het op papier gemiddelde brandstofverbruik komt uit op 8,0 liter per 100 kilometer. De variant met DSG-automaat is met 7,9 liter per 100 kilometer iets zuiniger. De toerenteller van de Golf 5 GTI gaat tot 8.000 toeren per minuut, al ligt de toerenlimiet al wat lager. Die 8 staat gewoon sportief, net als de snelheidsmeter die tot 300 km/u loopt. De motorolie van de FSI-motor met turbotechnologie hoeft slechts elke 30.000 kilometer of na twee jaar vervangen te worden.

Kleuren VW Golf 5 GTI

De vijfde generatie Volkswagen Golf GTI is geleverd in tien exterieurkleuren, te weten Tornado Red, Black, Diamond Black Pearl, Candy White, Coastal Blue Pearl, Reflex Silver Metallic, Ink Blue, Steel Grey Metallic, Shadow Blue Metallic en Laser Blue Pearl. Volkswagen heeft twee wieldesigns geleverd, te weten 17-inch Denver-wielen met 225/45-banden en grotere 18-inch Detroit-wielen.

Volkswagen Golf 5 GTI - Kleuren

Afmetingen VW Golf 5 GTI

De vijfde generatie Volkswagen Golf is een relatief compacte auto. De lengte van de vijfdeurs hatchback bedraagt 4.216 mm en de hoogte komt uit op 1.466 mm. De auto is 1.759 mm breed. De breedte is daarmee gelijk aan die van een Golf 5 Trendline, Comfortline of Sportline, maar de lengte is iets toegenomen en de hoogte iets afgenomen.Sterke remmen en slim ESP-systeem

Uiteraard zijn de remmen afgestemd op het prestatieniveau van de Volkswagen Golf 5 GTI. De rode remklauwen bijten zich vast op geventileerde remschijven met een diameter van 312 millimeter voor en 286 millimeter achter. Het ESP-systeem is speciaal ingesteld voor de GTI. Het zal niet te vroeg en intensief of te laat en vaag ingrijpen. Bovendien is ESP volledig uitschakelbaar.

Golf GTI Edition 30

Ter ere van het 30-jarige jubileum van de Golf GTI in 2006 bracht Volkswagen de gelimiteerde Golf GTI Edition 30 op de markt. Die had 230 pk en een maximaal koppel van 300 Nm. Ook was de wielophanging wat verder verlaagd. In combinatie met DSG-automaat duurde de 0-100-sprint van deze extra sportieve Golf GTI nog maar 6 seconden. Kenmerken van de Edition 30 zijn donkere achterlichten, zwarte lichtmetalen wielen, diverse Edition 30-logo’s en rode stikselafwerking in het interieur.Opgevolgd in 2009

In 2009 werd de VW Golf 5 GTI tenslotte opgevolgd door de Golf 6 GTI met standaard 210 pk en standaard een elektronisch sperdifferentieel. Deze versie borduurde voort op het succes van de vijfde generatie met een sterke focus op bruikbare performance, sportieve looks en een rijke uitrusting. Dat recept past Volkswagen sindsdien toe in elke generatie Golf GTI, ook bij de achtste generatie Volkswagen Golf GTI.