Achtergrond

Verkeerde brandstof getankt: wat zijn de gevolgen?

oktober 20, 2022

Niet de enige

Allereerst even een kleine geruststelling: je bent niet de enige die verkeerde brandstof tankt. Jaarlijks ontvangt de ANWB Wegenwacht namelijk zo’n 10.000 tot 15.000 meldingen van automobilisten die verkeerde brandstof getankt hebben.

Dat verkeerd tanken gebeurt het vaakste bij dieselauto’s. In ruim 90 procent van de gevallen gaat het namelijk om een dieselauto waar benzine in getankt is. Diesel tanken met een benzineauto is namelijk een stuk lastiger. Het dikkere vulpistool van een dieselpomp past namelijk niet in de smallere tankopening van een benzineauto. Toch krijgen sommigen dat nog steeds voor elkaar, getuige het aandeel van 10 procent in het totale aantal meldingen.

Verkeerde brandstof in een dieselauto

De vaakst voorkomende categorie van verkeerde brandstof tanken, benzine in een dieselauto, is tevens de meest kostbare. Een dieselmotor kan namelijk flinke schade oplopen als er benzine door de leidingen stroomt. Dat komt omdat diesel dikker is dan benzine en een smerende functie heeft. Benzine heeft die smerende werking niet, waardoor het brandstofsysteem schade oploopt. Je merkt het gauw genoeg als je toch gaat rijden, want al na een paar honderd meter zal de motor er de brui aan geven.

Daarom moet je de motor beslist niet starten als je erachter komt dat je benzine in een dieselauto hebt getankt. Zelfs de auto even verplaatsen kan al zorgen voor enorme schade. Ook het inschakelen van het contact is niet raadzaam, omdat de brandstofpomp dan al begint te werken om druk in het injectiesysteem op te bouwen. De benzine stroomt dan dus al het brandstofsysteem van de dieselmotor in.

Tanktest
Deze benzinepomp moet je dus níet in een dieselauto stoppen.

Zit de verkeerde brandstof al in het brandstofsysteem, dan ben je de klos. In dat geval moet niet alleen de brandstoftank worden leeggepompt, maar moet tevens het hele brandstofsysteem worden afgetapt, schoongespoeld en voorzien worden van een nieuw brandstoffilter. Dat is eerder een klus van een volledige werkdag dan een aantal uren. Heb je de sleutel niet omgedraaid, dan kan de auto in de meeste gevallen weer veilig gestart worden als de tank leeggepompt is en er weer ‘schone’ diesel in zit.

Diesel in een benzineauto

De gevolgen van het omgekeerde, diesel tanken in een benzineauto, zijn een stuk minder dramatisch. Diesel ontsteekt veel slechter dan benzine en werkt daarom niet in een benzinemotor met lagere ontbrandingstemperaturen en een lagere inspuitdruk. Omdat de diesel niet eens kan ontbranden, zal de motor na een hoop gepruttel niet eens meer starten.

In tegenstelling tot een dieselmotor hoeft in dat geval niet het complete brandstofsysteem schoongespoeld te worden. De tank moet wel helemaal leeggepompt worden en het worst case scenario is dat ook de bougies moeten worden vervangen als ze vervuild zijn met onverbrande diesel.

tanktest

Heb je relatief weinig diesel getankt, dan kan het probleem redelijk snel worden opgelost door er zoveel mogelijk benzine bij te tanken. Hoe lager het gehalte diesel in het mengsel, hoe beter de loop van de motor en hoe minder de uitlaat rookt. Na één of twee tankbeurten loopt de motor weer als vanouds.

Dalende trend verkeerde brandstof tanken

Het aantal meldingen van verkeerd getankte brandstof daalt gelukkig wel. Dat komt onder meer door de verbeterde aanduidingen van de brandstoffen bij de pomp en etiketten aan de binnenkant van de tankklep. Ook het toenemende aantal elektrische auto’s in het Nederlandse wagenpark draagt bij aan de daling van het aantal meldingen. Het is immers onmogelijk om je elektriciteit verkeerd te tanken…