Achtergrond

Vanaf juli vrachtwagenbewijs nodig voor zware elektrische busjes

december 7, 2023

Einde gedoogbeleid

Hoewel grote elektrische bedrijfswagens niet onder de categorie ‘vrachtwagens’ vallen, wegen ze door een groot accupakket vaak net zo zwaar als een kleine vrachtwagen. Toch was tot nu toe een B-rijbewijs voldoende om zo’n zware elektrische bestelauto te besturen, zolang het gewicht niet hoger was dan 4.250 kilo. Maar daar komt een einde aan. Vanaf juli is voor voertuigen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo – wat geldt voor de meeste grote elektrische bussen – een vrachtwagenrijbewijs vereist om ze te besturen.

Ondernemers niet blij

Veel ondernemers zullen daarom op zoek moeten gaan naar vrachtwagenchauffeurs of moeten overstappen naar dieselbussen, die een stuk lichter zijn. Nederlandse ondernemers zijn niet te spreken over het besluit van Harbers. “De maatregel, die per 1 juli 2024 ingaat, zal tot gevolg hebben dat de verduurzaming vertraging oploopt. Het zal me niet verbazen als bedrijven daardoor gedwongen worden weer met dieselbusjes te gaan rijden”, aldus Raymond de Jong, woordvoerder van partijen als Transport & Logistiek Nederland (TLN), RAI Vereniging, evofenedex, Koninklijke Bouwend Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Techniek Nederland.

Te kort

Het Openbaar Ministerie wil de dat de maatregel op 1 juli 2024 ingaat, maar dat is volgens De Jong te vroeg. “Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s beschikken niet over een ’groot rijbewijs’ en dat betekent – in deze tijd van grote chauffeurstekorten, dat bedrijven niet langer ‘duurzaam’ kunnen blijven rijden.”