Autonieuws

Update voor BMW R 1250 RS (2023)

november 11, 2022

De legendarische BMW Motorrad letters ‘RS’ zijn in combinatie met de boxermotor hét recept voor sportief sturen. Het lage zwaartepunt, een behapbaar gewicht en een flink koppel (143 Nm) bij relatief lage toeren dragen daaraan bij. Een tegelijk is de zithouding niet al te extreem voorover, zodat je met de RS prima kilometers kunt vreten en lange tochten geen stijve polsen opleveren.

BMW ShiftCam-technologie

Blok, frame, wielophanging, remmen en zithouding veranderen niet voor het nieuwe modeljaar 2023. De BMW R 1250 RS blijft 100 kW (136 pk) leveren. Dankzij BMW ShiftCam-technologie voor variabele kleptiming en -lift aan de inlaatzijde biedt de boxer veel trekkracht over het gehele toerenbereik, een zeer soepele en stille loop en een redelijk spaarzaam brandstofverbruik.

BMW R 1250 RS standaard met ECO-rijmodus

Aan dat verbruik is nog wat te sleutelen omdat de R 1250 RS standaard een ECO-rijmodus krijgt. Dan is de gasreactie gematigder en levert de motor minder koppel. Kom je even wat power tekort dan kun je tijdens het rijden die spaarstand uitschakelen. Dat is dan wel weer prettig, zeker als je even vlot bergop wil inhalen.

Meer elektronische assistentie

Voor 2023 krijgt de BMW R 1250 RS aanzienlijk meer elektronische assistentiesystemen die het rijden vast en zeker nog net wat leuker maken. Zeker als je van een wat meer sportieve rijstijl houdt. Dynamic Traction Control is voortaan standaard en dat geldt ook voor Dynamic Brake Control. Dit laatste systeem zorgt voor extra veiligheid bij het remmen. Het helpt bij een noodstop in moeilijke situaties en zal onbedoelde gasinput voorkomen. Dit houdt de motorfiets stabiel en verkort de remweg.

BMW Rijmodi Pro

De nieuwe R 1250 RS is optioneel leverbaar met Rijmodi Pro. Dat biedt individueel instelbare rijmodi. De motorsleepmomentregeling is ook nieuw als component van Rijmodi Pro. Dit systeem voorkomt instabiliteit door remkrachten op het achterwiel te verminderen bij afremmen op de motor of terugschakelen.

BMW Integral ABS Pro

De nieuwste editie van de sporttourer R 1250 RS is verder standaard voorzien van BMW Integral ABS Pro. Dat zorgt voor nog meer veiligheid bij het afremmen in bochten. Het is deels integraal. Dat betekent dat voor- en achterwiel bij het inknijpen van het remhendel tegelijk worden afgeremd.

Super! Sport Core Screen

Net als voorheen is de nieuwe R 1250 RS voorzien van een groot TFT-kleurendisplay met geïntegreerde pijlnavigatie en uitgebreide connectiviteit. We kennen het van de vorige generatie. Het is uitstekend afleesbaarheid en heeft een duidelijke menustructuur. Je kunt kiezen uit verschillende weergaven. Nieuw daarin is het Sport Core Screen, dat real-time informatie toont over de huidige en maximale hellingshoek en het eventueel ingrijpen van systemen als ABS Pro of DTC.

LED-verlichting

Verder krijgt de R 1250 RS nieuw ontworpen LED-richtingaanwijzers en dagrijverlichting. Je kunt in de lijst opties straks buddyseat-verwarming voor berijder en passagiers aanvinken. De verwarming is individueel instelbaar, in vijf standen voor de berijder en twee voor de passagier.

Hoger en breder stuur leverbaar

Een buisstuur is leverbaar als nieuwe optie. Het buisstuur is iets breder en hoger dan het standaard stuur en wat rechter van vorm. Samen met de verschillende als optie leverbare buddyseats is daarmee nu ook de ergonomie van het stuur van de R 1250 RS individueel aan te passen voor een meer ontspannen en rechtere zitpositie.

Drie kleurvarianten

Standaard is de BMW R 1250 RS uitgevoerd in de kleur Icegrey uni met een zwart frame. Optionele stijlvarianten zijn Sport en Triple Black. De eerste heeft de blauw-wit-rode kleuren en een solo-seat en de Triple Black heeft drie tinten zwart/donkergrijs. Bij de solo-seat zie je aan de achterzijde van de buddy een paneel en zijn er geen voetsteunen voor de passagier.

Prijs en levering

De BMW R 1250 RS is geprijsd vanaf € 18.800,- en staat vanaf het tweede kwartaal van 2023 bij de BMW Motorrad Dealers in de showroom.