Achtergrond Fun

Unieke WRC-auto van Mercedes-Benz onder de hamer

januari 17, 2023

WRC

Zoals de naam ‘450 SLC 5.0’ al aangeeft, heeft de auto een 5,0-liter grote V8. De coupé doet qua uiterlijk een beetje denken aan de 635 CSI van BMW. De klassieker heeft voor de rallysport ten opzichte van de straatauto enkele aanpassingen gekregen. Er is gebruik gemaakt van aluminium, onder andere voor de motorkap en bij verschillende panelen boven de kofferbak. In totaal heeft Mercedes-Benz 19 SLC’s klaargemaakt voor het rally rijden en zeven daarvan kregen een 5.0-badge. Een mooi collectorsitem dus!

Veiling door RM Sotheby’s

De huidige eigenaar van de Mercedes-Benz SLC die je op de foto’s ziet, verkoopt hem op 1 februari via veilinghuis RM Sotheby’s. De verwachte prijs voor de SLC ligt tussen de 800.000 euro en 1.000.000 euro. Ter vergelijking; voor dat geld kun je twee keer de nieuwe Porsche 911 Dakar samenstellen.

Podiumplekken

De Mercedes-Benz 450 SLC 5.0 heeft in zijn rallyperiode verschillende successen behaald. Bij twee verschillende rally’s in Afrika haalde de auto een podiumplaats. Onder andere tijdens de Bandamarally van Ivoorkust in 1979. Het merk bezette bij die rally zelfs de eerste vier plekken van de ranglijst. De auto die nu geveild wordt werd tijdens de rally in Ivoorkust tweede.

In de rallyauto werd gebruik gemaakt van verschillende nieuwe technieken, waaronder een automatische versnellingsbak. Ook werden er extra koelsystemen gemonteerd en werd hij voorzien van een vernieuwde radiator. Dit was totaal niet gebruikelijk in de rallysport. Na zijn leven als rallyauto kwam de SLC terecht in België. Hier werd de auto als oefenauto gebruikt. Interesse? Hij staat hier op de site van Sotheby’s.

Lees ook: