Autonieuws

Strooiwagens? Met deze temperaturen?!

juli 19, 2022

Strooien?

Verschillende gemeentes in Nederland hebben gemeld dat ze vandaag en morgen strooiwagens de weg op sturen. Niet om zout te strooien tegen gladheid, maar om het asfalt te beschermen tegen de hitte.

Alleen op drukke plekken

Het strooien van zout wordt alleen gedaan op plekken waar verkeer vaak afremt of optrekt. Ook op plekken waar zwaar verkeer rijdt, zoals bedrijventerreinen, wordt gestrooid. Het is dus niet zo dat hele wegen voorzien worden van een laagje pekel.

Maar waarom dan?

Het strooien van zout zorgt ervoor dat het asfalt minder snel opwarmt door de extreme hitte en daardoor uiteindelijk smelt. Op plekken als rotondes en kruisingen, waar banden meer wrijving veroorzaken en waar de temperatuur dus meer stijgt wordt dus gekozen om te strooien. Zout onttrekt vocht aan de lucht én het asfalt. De lucht en het asfalt koelen dan af, waardoor het asfalt minder plakkerig wordt.

Een preventieve maatregel dus om te voorkomen dat het verkeer het asfalt stuk rijdt. Smeltend asfalt levert bovendien schade op aan autobanden omdat het blijft plakken en de losliggende steentjes van het beschadigde asfalt kunnen op de voorruit van je achterligger belanden.

Rijkswaterstaat laat weten dat het niet nodig is de snelwegen te bestrooien.