Autotests

Rijtest – Opel Rocks-e (2022) – Gek of geniaal?

mei 21, 2022

A-segment auto

Het A-segment staat onder druk. Modellen zoals de Peugeot 108, Citroen C1, Renault Twingo, Volkswagen Up, Skoda Citigo en nog een hele rits andere kleine auto’s verdwijnen langzaam van het toneel. Ze moeten van Europa aan steeds strengere uitstoot- en veiligheidsnormen voldoen. Dat maakt kleine auto’s duur, voor de consument en de fabrikant.

Door onder andere de verplichte en kostbare veiligheidsuitrusting valt er geen geld meer te verdienen aan echte A-segmenters. Automakers gooien in de segment daarom de handdoek in de ring. Zonde, want er is veel vraag naar dit soort ‘boodschappen-auto’s’. Zeker in ons land. Opel heeft een slimme manier gevonden om toch een betaalbare compacte vierwieler op de markt te brengen. De nieuwe Rocks-E rij je al vanaf 8.499 euro. Hoe ze die prijs zo laag krijgen? Simpel: het is geen auto.

Het is géén auto?!

Nee, de Rocks-e is officieel een brommobiel. De volledig elektrische tweezitter mag je al vanaf 16 jaar rijden, zónder een B-rijbewijs. Slim van de Duitsers, want merktrouw ontwikkelt zich al op jonge leeftijd. Voor veel toekomstige bestuurders zal hun eerste auto dus een Opel zijn. Al is het dus officieel geen auto…

Hij komt wel erg bekend voor?

Laten we de olifant in de kamer maar direct bespreken: de Opel Rocks-e is in feite een verbouwde Citroën Ami. Hij deelt niet alleen de techniek, maar ook de hele koets. Toch zijn er een paar wijzigingen die de Rocks-e een eigen smoel geven. Zo is het nieuwe Opel Vizor familiegezicht, dat we kennen van de nieuwe Astra, Mokka, Crossland en Grandland, aanwezig in een simpelere vorm. Ook de kleurstelling is anders dan bij de Ami. De Rocks-e is voorzien van felgele accenten en een two-tone kleurstelling.

Simpel maar vrolijk interieur

De kleurenschema’s kom je ook tegen in het interieur. Er zijn opbergnetten en haken voor boodschappentassen in dezelfde kleuren en verschillende grijze of gele vakje en inzetstukken rond het instrumentarium en de middenconsole. Zelfs de vloermatten zijn voorzien van gele accenten.

Klein maar fijn

De Rocks-e is slechts 2,41 meter lang kort, 1,39 meter breed en weegt slechts 471 kilogram. Een 8 pk sterke elektromotor drijft de voorwielen aan en zorgt voor een maximumsnelheid van 45 km/u. Dat is uiteraard ook de maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom. Een 5,5 kWh accupakket zorgt voor een rijbereik van 75 kilometer.

Opel Rocks-e opladen

In zo’n vier uur kun je de tweezitter volledig opladen. Daar heb je geen dure laadpaal voor nodig, want je kunt hem gewoon in een normaal stopcontact inpluggen. Via een adapter kun je hem overigens wel aan een laadpaal hangen. De ‘laadkabel’ heb je altijd bij je, want die zit vast aan de auto en opgeborgen in een vakje in de b-stijl.

Hoe rijdt dat?

Daar kunnen we kort over zijn: leuk! De lol begint al voordat je instapt. De twee grote deuren zijn namelijk identiek. De deur aan de bestuurderszijde opent daarom ‘tegengesteld’ en aan passagierszijde conventioneel. Een slimme manier om geld te besparen, want dit scheelt productiekosten. In het begin moet je daar natuurlijk even aan wennen bij het in- en uitstappen, maar onhandig vinden we het niet. Het maakt de auto juist nog leuker en eigenzinniger. De bumpers vóór en achter zijn overigens ook exact hetzelfde. De raampjes in de deuren zijn weer een knipoog naar een klassieker van Citroën. Ze klappen omhoog, net zoals bij een Citroën 2CV.

Veel ruimte

De Rocks-e is klein vanbuiten, maar groot vanbinnen. Je krijgt standaard een groot panoramadak, wat voor een ruimtelijk gevoel zorgt. De twee stoelen zitten bijna tegen de achteruit geplaatst, waardoor zelfs personen van twee meter zonder problemen achter het stuur kunnen kruipen. De bestuurderstoel kun je handmatig verstellen, de passagiersstoel staat altijd vast, net boven de achteras. Er blijft daardoor geen bagageruimte meer over achterin. Je boodschappentas of rugzak kun je voorin plaatsen bij de voeten van je passagier, waar 63 liter opbergruimte is. Wie meer ruimte zoekt, moet voor de Rocks-e KARGO gaan. Deze micro-bedrijfswagen is er vanaf 7.399 euro (exclusief BTW) en is volgens Opel zeer geschikt om emissieloos pakketjes of pizza te bezorgen in de binnenstad.

Maar hij rijdt ie nou?

Sorry, we dwaalden af. Er valt nou eenmaal veel te vertellen over deze bijzondere creatie van Opel. Maar goed, hij rijdt dus leuk. Waarom? Dankzij het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor kom je lekker met het verkeer meer. Snel is hij niet, maar noem ons een brommobiel die dat wel is. Stil is hij juist wel en dat zijn de meeste andere 45 km/u-auto’s zeker niet. Hij heeft een draaicirkel van 7,20 meter, waardoor je makkelijk kunt manoeuvreren in nauwe straatjes en kleine steegjes. Maar let wel op: het fietspad is verboden terrein voor de Rocks-e.

Bijzondere rijervaring

Dankzij het standaard aanwezige panoramadak heb je het idee dat je in een glazen vissenkom door de stad rijdt. Hierdoor kun je meer van de omgeving genieten en krijg je geen last van claustrofobie. Een probleem waar veel andere voertuigen van dit formaat wel voor zorgen.

Zitcomfort

De zittingen van de stoelen zijn wel wat kort, die hadden iets langer gemogen. Jammer, want er is enorm veel beenruimte, dus dat had best gekund. Aan de andere kant: ze zijn wel zacht genoeg én hoe lang zit je er nou werkelijk op?

Eigen audio-installatie meenemen

Voor je neus krijg je een digitaal instrumentarium, waarop je de snelheid en de resterende actieradius kunt aflezen. Een navigatie- of audiosysteem ontbreekt. Voor het navigeren heb je volgens Opel tegenwoordig voldoende aan je telefoon, die je kunt plaatsen in een telefoonhouder op de middenconsole. Wil je toch genieten van muziek, dan kun je een Rocks-e bluetooth-speaker van JBL aanschaffen, die precies past in een vakje in het dashboard. Simpel, modern en het scheelt iedereen geld.

Drie varianten

Er komen drie varianten van de eigenzinnige Opel op de markt. Standaard zit op de Rocks-e led-koplampen en -knipperlichten én een panoramisch dak. De basisvariant zouden we laten staan, want die rolt op stalen velgen. Dat ziet er wel erg karig uit en doet afbreuk aan het leuke design van de Rocks-e. Ons advies: ga voor de Tekno of de Klub. Die zijn voorzien van ‘x-Style’-wielkappen en zwarte strepen op de portieren. Andere opvallende zaken zijn de grijze carrosserie van de Rocks-e Klub en de gele skidplates van de Rocks-e Tekno.

Voor wie is de Opel Rocks-e

Dat de Rocks-e zich in de stad helemaal happy voelt kunnen we bevestigen. Hij is vlot, compact en emissievrij. Precies wat je wil in de stad. En niet onbelangrijk: je zit lekker overdekt. Bovendien zit je in de winter warm, want verwarming zit er standaard in. Maar volgens Opel staat de Rocks-e ook buiten de stad zijn mannetje. Zo is hij ideaal voor scholieren die hun autorijbewijs nog niet hebben, maar liever niet in de winter op een Vespa of speed pedelec naar school willen gaan.

Hoeveel kost de Opel Rocks-e?

De Rocks-e is goed betaalbaar als je hem vergelijkt met andere modellen. Hij is bijna twee keer zo goedkoop als zijn grootste concurrent: de Birò. Die rij je vanaf 13.500 euro. Een nieuwe Canta (benzine) heb je voor 15 mille. Voor de Opel ben je maximaal 9.299 euro kwijt.

De Rocks-e is bovendien te financieren vanaf € 89,- per maand. Dan ben je er natuurlijk nog niet, want Opel verlangt een aanbetaling van 3.400 euro. Er zullen genoeg ouders zijn die met liefde dit bedrag én iedere maand negen tientjes op tafel willen leggen, zolang hun kroost maar niet op een scooter stapt.

Lees ook: