Autonieuws Autotests

Review – Volkswagen ID.7, een bijzondere EV met Rolls-Royce-ruimte

februari 29, 2024

Wat is de Volkswagen ID.7 eigenlijk?

De Volkswagen ID.7 is een wat lastig te plaatsen auto. Want hij is enorm, bijna vijf meter zelfs. Qua prijs komt hij in de buurt van een Tesla Model 3, maar ook een BMW i4, hoewel hij qua formaat weer vergelijkbaar is met een BMW i5 en Tesla Model S. Alternatieven zijn de Hyundai IONIQ 6 en BYD Seal of BYD Han. De liftback – want dat is de Volkswagen ID.7 – is dus een wat unieke auto. Vooral de interieurruimte maakt indruk, want vooral op de achterbank heb je extreem veel beenruimte. De zitting achterin is ook iets gekanteld, waardoor je ook achterin erg prettig zit.

Gewicht maskeren

De Volkswagen ID.7 kan zijn gewicht van net geen 2.200 kilogram met 77 kWh batterij deels maskeren. Vooral bij het nemen van snelle bochten merk je goed dat het gewicht wat op de auto drukt. Het accent ligt duidelijk op luxe en comfort, maar het stuurgevoel is wel erg prettig. De stuurinrichting geeft voldoende feedback. Uiteraard kun je spelen met het karakter van de auto door te wisselen tussen rijmodi Eco, Normal, Sport en Individual. 

Volkswagen ID7

Infotainmentsysteem werkt super!

Het infotainmentsysteem van Volkswagen werkt perfect en is een hele verbetering ten opzichte van vorige systemen in ID-modellen. Alle functies zijn supersnel te vinden en ook navigatieopdrachten starten vrijwel direct. De spraakassistent IDA – te activeren met ‘Hallo IDA’ – werkt ook goed en luistert goed naar je spraakopdrachten. Verder is het fijn dat sommige rijhulpsystemen – zoals de verplichte snelheidswaarschuwing of de rijstrookassistent – binnen twee seconden zijn uit te schakelen. Wel zo prettig. 

Extreem zuinig

Wat valt nog meer op? De Volkswagen ID7 blijkt in de praktijk extreem zuinig. Over een afstand van dik 110 kilometer hebben we gemiddeld 16,3 kWh per 100 kilometer verbruikt. Dat is haast de fabrieksopgave. De omstandigheden waren ongeveer 10 graden, stoelverwarming aan, stuurwielverwarming aan en een maximale snelheid van 108 km/u. Een keurige prestatie dus van de ID7. Zoek je een energiezuinige elektrische auto, dan is de ID7 zeker een goede optie!

Volkswagen ID7

Kleding drogen in Volkswagen ID.7?

Een opvallende feature is de mogelijkheid om je kleding te drogen. Stel dat je een pittige presentatie had, waarbij het zweet over je achterrug parelde, dan is het wel zo fijn om die natte rug snel te drogen. In de ID.7 kan dat, want de stoelen hebben een ‘fohn’-functie, waarbij een combinatie van warme en koude lucht je rug binnen no-time hebben doorgeblazen. Een voorziening die wij nog niet eerder hebben gezien in auto’s. In onderstaande video gaan we nog dieper in op de ID7.

VOLKSWAGEN ID7 (2024), een budget Rolls-Royce? – REVIEW – AutoRAI TV

Panoramadak met bijzonder glas

Het optionele panoramadak met elektro-chromatisch glas werkt perfect. Want met een simpele swipe kun je kiezen om warmte en licht door te laten, terwijl je ook kunt kiezen voor ‘melkglas’ waarbij objecten daadwerkelijk verdwijnen voor het zicht. Op een warme dag kan dat wel zo prettig zijn.

Warmtepomp is niet standaard

Een warmtepomp is niet standaard in Nederland. De importeur geeft als reden op dat de temperaturen in Nederland vrijwel altijd vaak mild zijn, waardoor je zo’n warmtepomp niet altijd nodig is. De koper mag zelf bepalen of hij of zij een warmtepomp koopt voor 1.090 euro. Het voordeel van een warmtepomp is dat je het interieur efficiënter kunt verwarmen. Je actieradius daalt niet, omdat je geen energie uit de accu gebruikt. Met name in de winter heeft dat zo zijn voordelen, maar echt strenge winters heeft Nederland niet.

Twee uitvoeringen

De Volkswagen ID.7 Pro Business is er vanaf 61.490 euro. Er komt ook een goedkopere Pro-versie die 59.950 euro kost. Dit zit er standaard op de Pro Business.

Standaard op de Pro Business

Opties Volkswagen ID.7

Uiteraard zijn er ook opties. Denk hierbij aan 20-inch Montreal-wielen (590 euro) of een andere interieurafwerking met Microfiber. Dat kost je 2.290 euro. Er is dan keuze uit wit of zwart. Volkswagen levert voor 2.490 euro ook een Exterieur Pakket Plus. Dit pakket bestaat uit een panoramadak met smart glass, Progressieve besturing (Progressive Steering), Adaptieve onderstelregeling (Dynamic Chassis Control) met 15 verschillende standen en zijruiten voor die geluidsisolerend zijn. De zijruiten achter en achterruit zijn licht getint. De ID.7 is verder te bestellen met IQ.Light LED Matrix koplampen, voorzien van slimme functies zoals dynamische bocht- en slechtweerverlichting. Wil je een trekhaak? Dan betaal je daar 1.090 euro voor.

SPECIFICATIES VOLKSWAGEN ID7

Uitbreiding ID.7 line-up

Volkswagen komt nog met een ID.7 Pro S met een 86 kWh groot accupakket, 200 kW snellaadmogelijkheid en een range van ongeveer 700 kilometer volgens de WLTP-testnorm. De motor is identiek aan de normale ID.7: 286 pk dus.  Daarnaast komt het merk met een ID.7 GTX. Die krijgt 340 pk. In 2024 komt Volkswagen bovendien met de ID.7 Tourer, een estateversie met nog meer bagageruimte. Als er vijf personen aan boord zijn, is een bagagevolume van maximaal 545 liter beschikbaar, gemeten tot de hoogte van de rugleuning van de achterbank. Als deze wordt neergeklapt, kan de inhoud van de bijna twee meter lange laadruimte toenemen tot wel 1.714 liter.

Volkswagen ID7 2024

Conclusie review Volkswagen ID7

De Volkswagen ID.7 is niet de goedkoopste, wel extreem ruim en gezien het formaat van de auto en de ruimte koop je in principe Rolls-Royce ruimte voor een prijs die flink lager ligt dan bijvoorbeeld een BMW i5 of i5 Touring. Bovendien is de ID.7 een van de meest comfortabele keuzes in het BEV-segment. Al zou je ook kunnen stellen dat je met een Skoda Superb – ook verkrijgbaar als Combi – nog veel goedkoper uit bent, zonder dat je inlevert op comfort en ruimte. Je mist alleen een EV-aandrijflijn. En die Skoda is er vanaf zo’n 40 mille. Dat scheelt dus een hoop euro’s. Keuzes, keuzes en nog een keuzes. Wordt het benzine of elektrisch? En als het dan elektrisch wordt, wat kies je dan?


Volkswagen ID7
Volkswagen ID7 2024


Volkswagen ID7